I en enkätundersökning som skickats till samtliga anställda inom Region Norrbotten har Norr Media kartlagt de regionanställdas kunskaper om offentlighetsprincipen och meddelarfrihet.
1021 regionanställda svarade på enkäten och svaren avslöjar att många upplever en tystnadskultur och att det finns en utbredd rädsla för repressalier inom regionen. Vi har sökt ett flertal av de regionanställda som i samband med undersökningen lämnade sina kontaktuppgifter till oss, men ingen vågar träda fram med namn och bild. En av frågorna i vår undersökning löd "varför skulle du inte våga tipsa media om missförhållanden?"
Här är några av svaren vi fick:
"Jag skulle vilja göra det. Men är rädd för att de ska få reda på att jag gjort det. Jag väljer istället att säga upp mig. Att regionen skulle vara en trygg arbetsgivare är ett skämt."
"För att det blir repressalier oavsett vad Anna-Stina försöker hävda i media! Finns många exempel där personer som kritiserat ledningen blivit förflyttad eller av med sin tjänst."
"Risk för repressalier."
"Visselblåsare har råkat illa ut inom regioner, kommun och stat under ganska många år."
Rädslan för repressalier är tydlig, men flera av de anställda sätter också ord på tystnadskulturen:
"Kanske leder till att man tappar jobbet ... Anna Stina har ju gått ut o sagt att alla visselblåsare ska stoppas."
"Det finns numer en tystnadskultur inom regionen, samt att arbetsgivaren idag har en tendens att se negativt på anställda som uttrycket sina åsikter. Tendens att "svartlista" personer som uttrycker missnöje eller missförhållanden."
"Det råder en kultur av tystnad, locket på och påtalat att vi ska vara lojala mot arbetsgivaren. Detta kommer från ledningen. De anställda som ändå går ut i media finns inte kvar, vet inte orsaken men gissar att det blev "tråkig stämning på jobbet".
Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör, vill inte kännas vid att finns en tystnadskultur inom regionen.
– Det vore mig främmande att någon skulle få några repressalier för att prata med media. Det har jag aldrig varit med om i alla fall. Men det jag hör är att vi behöver stärka kunskapen kring det här, säger hon och fortsätter:
– Vi har så många medieinslag varje år och då är det ännu viktigare att vi vet vad som får och inte får göras.
Anna Stina Nordmark Nilsson väljer att fokusera på att de ska lära sig av kritiken de fått på sistone och fortsätta utbilda sina anställda i hur kontakten med media sköts.
– Det är oerhört viktigt att våra medarbetare känner att de har alla rättigheter att också kunna berätta hur det är, säger hon.