Femåring flögs till Stockholm för synkontroll: "Fick glasögon"

Bristen på ögonläkare i Norrbotten är fortsatt stor och trots att barn ska vara prioriterade har flera skickats ner till Stockholm för undersökningar då kötiden i Sunderbyn överskrider vårdgarantin. Femåriga Tyler är en av dem. "Det fanns ingen tidsuppskattning på hur länge vi kunde få vänta", säger pappa David Öhlund.

David Öhlund fick efter flera månaders väntan valet att antingen vänta i en obestämd tid till, eller åka till Stockholm för att kontrollera sonen Tylers synfel.

David Öhlund fick efter flera månaders väntan valet att antingen vänta i en obestämd tid till, eller åka till Stockholm för att kontrollera sonen Tylers synfel.

Foto: Filip Öhman

Norrbotten2024-06-28 00:01

Nyheten i korthet

  • Norrbottens län har stor brist på ögonläkare, vilket har lett till att barn har skickats till Stockholm för uppföljande synkontroller.
  • Femåriga Tyler var ett av de barn som skickades till Stockholm för en synkontroll som visade att han behövde glasögon.
  • Bristen på ögonspecialister är ett problem i hela Sverige, men är extra märkbart i Norrbotten. Sex nya läkare har anställts, men det tar ungefär fyra år innan de är fullt utbildade.

Väntetiden till ögonmottagningen på Sunderby sjukhus är lång. Sedan tidigare har man i ett försök för att korta ner kötiderna inlett ett samarbete med privata aktörer i Stockholm, där man flyttar gråstarrsoperationer ner till huvudstaden. De är dock inte de enda som skickas ner till Stockholm. Vid ett flertal tillfällen har även barn, som ska genomföra uppföljande synkontroller fått flyga ner för att göra det.

undefined
Therese Sundbom, verksamhetsområdeschef för ögonmottagningen i region Norrbotten, menar att det är ett undantag snarare än en regel att barn skickas till Stockholm.

– Det är inte så ofta som vi skickar någon. Det är via vårdgarantienheten och vi har brottats med långa köer. Det händer ibland att barn får åka, men vi prioriterar alltid så långt vi kan att barnen får komma till Sunderbyn, säger Therese Sundbom, verksamhetschef på ögonmottagningen.

Ett barn som skickades till Stockholm är den nu femårige Tyler. När han inte kunde läsa bokstäverna på raden längst ner under syntestet på sin fyraårskontroll bestämdes det att en uppföljning skulle göras. Men månaderna gick och när brevet till sist kom hem till familjen så var det ingen kallelse till Sunderby sjukhus, som ligger inom gångavstånd från familjens hem som kom i brevlådan. Istället fick familjen göra ett val mellan att vänta en obestämd tid, eller åka ner till Stockholm.

– Det gick några månader innan vi hörde något, tre eller fyra kanske. Sen tänkte vi att med ett så här litet barn kan man ju inte vänta flera år. Det fanns ingen tidsuppskattning på hur länge vi kunde få vänta. Vi visste ju inte vad det var för fel på ögonen och det kändes ju bra att de kollade det iallafall, säger pappa David Öhlund.

undefined
David Öhlund fick efter flera månaders väntan valet att antingen vänta i en obestämd tid till, eller åka till Stockholm för att kontrollera sonen Tylers synfel.

Valet blev en resa ner till huvudstaden och väl på plats så visade det sig att proceduren som Tyler fick göra var identisk med den tidigare.

– Det var samma procedur, det var att titta på bokstäver igen. De kom fram till samma sak, att han såg lite dåligt så han fick en remiss på glasögon. När vi väl kom till ögonkontrollen så kändes det lite löjligt att man hade åkt dit för det, säger Öhlund.

På flygplanet ner till Stockholm träffade också familjen andra som var på väg ner av samma anledning som dem.

– Jag tror att halva planet vi åkte med skulle till samma klinik. Det blir ju ganska många när föräldrar följer med barnet.

undefined
Tyler fick åka till Stockholm för att göra en synkontroll, proceduren var den samma som i Luleå, men där fick han glasögon efteråt.

Enligt Sundbom ska barn vara en prioriterad grupp och det ska röra sig mer om ett undantag snarare än en regel att barn skickas till Stockholm för kontroller.

– Det är väldigt få. Barn ska vi egentligen inte skicka utan de ska vi prioritera, säger hon.

Under 2024 ska fyra barn i Norrbotten ha erbjudits vård i Stockholm via vårdgarantienheten. Tyler som åkte under slutet av 2023, ingår inte i den statistiken.

Therese Sundbom berättar att det är bristen på ögonspecialister som gör att köbildningen blir rejäl.

– Det är specialistögonläkare som det är brist på framförallt och det är i hela Sverige. Vi ser bristen extra mycket i Norrbotten och det är något vi jobbar med. Vi har anställt sex st-läkare sedan ett år tillbaka och det tar ungefär fyra år innan de är färdiga ögonspecialister.

Satsningen på ögonläkare tycker David Öhlund är positiv, men han konstaterar också att det då förmodligen kommer att vara långa köer en tid framöver.

– Det är ju jättebra, men då är det ju kö i tre år till.

Anledningen till att barnen och andra inte kan skickas till någon av de privata aktörerna i Norrbotten som erbjuder kontroller istället för att flygas till Stockholm är tämligen enkel.

– Självklart skulle det ha varit det bästa, men eftersom att vi förhåller oss till lagen om offentlig upphandling så var det bara de här fyra aktörerna i Stockholm som uppfyllde kriterierna som ställdes. Då föll de lokala leverantörerna bort. Jag tror att det handlade om något kvalitetsregister som inte fanns med, det skulle vara check på alla de bitarna och då föll de bort, säger Therese Sundbom.

David Öhlund tycker det är underligt att inte distansen ska väga in mer i en offentlig upphandling.

– Det känns ju tokigt att man i en offentlig upphandling inte tittar på distansfaktorn och hur långt det är.

Familjen kan dessutom behöva åka ner till Stockholm igen.

undefined
Tyler och hans familj kan behöva åka till Stockholm igen för en uppföljande kontroll. Något som enligt pappa David känns surt då hans synfel är väldigt litet.

– Det är nog mycket troligt. När vi åkte därifrån så sa de "nu ses vi snart igen". Vi väntar bara att de ska skicka ut någon återkontroll. Det är nog en gång per år iallafall. Det känns ju sådär. Det är ett jättelitet synfel han har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!