Bakom anmälan står tonårspojkens gode man.
– Tillvägagångssättet är kränkande och respektlöst, menar hon.
Hon har anmält händelsen till patientnämnden, Inspektionen för vård och omsorg, IVO och för Justitieombudsmannen, JO.
Pojken, som hon är god man för, skrevs upp i ålder av Migrationsverket i december förra året. Beslutet är överklagat och ett nytt beslut har ännu inte kommit. Enligt den gode mannen, som av hänsyn till pojken vill vara anonym, har han behandlats som minderårig av överförmyndarnämnden, socialförvaltningen, sitt boende och skolan. Enligt hans gode man hänger det samman med att de har bedömt hans sannolika ålder till 16 år, trots Migrationsverkets bedömning att han skulle vara vuxen.
Han har varit inlagd hos barnpsykiatrin vid avdelning 45 vid Sunderby sjukhus vid flera tillfällen även efter åldersuppskrivningen och har alltid behandlats som ett barn. Men den 3 maj förändrades detta plötsligt när en sköterska kom in och meddelade att han skulle flyttas till vuxenpsykiatrin. Orsaken var att hans födelseår hade ändrats till 1999 i deras register, trots att åldersuppskrivningen är överklagad hos Migrationsverket och därmed inte har vunnit laga kraft än. Varken boendepersonalen som var med pojken på sjukhuset, eller hans gode man, fick någon information i förväg.
– När han inte ville flytta kom två vakter och tvingade honom att följa med till vuxenpsykiatrin, berättar hans gode man.
Som minderårig hade han personal från boendet som sov över med honom på avdelningen och fick vara med som stöd. När han fördes till vuxenpsykiatrin lämnades han ensam.
– Han hade ingen som kunde stå upp för honom. Händelsen har skapat extra stress och ännu mer dåligt mående hos honom, säger hans god man och påpekar att onödigt våld dessutom ska ha använts för att flytta honom.
Hon är mycket kritisk till att hon i egenskap av god man inte kontaktades innan flytten till vuxenpsykiatrin och att pojken plötsligt, 4,5 månad efter åldersuppskrivningen, skulle behandlas som vuxen utan att sjukhuset tog reda på hur kommunen, skolan, socialförvaltningen och överförmyndarnämnden har hanterat frågan om hans överklagade åldersuppskrivning. Hon är också kritisk till att hon trots ett 40-tal telefonsamtal inte lyckades få kontakt med de inblandade läkarna för en dialog om det inträffade.
Hon påpekar att det är traumatiserande för pojken att han blev inlåst på en vuxenpsykiatrisk avdelning, utan stöd från personal och utan den trygghet som hon menar finns inom barnpsykiatrin, där vårdarna tar sig mer tid att stötta och hjälpa de som vistas där. Hon anser också att en åldersuppskrivning från Migrationsverket inte bör föras in i några system förrän den berörda har fått möjlighet till en rättslig prövning.
– Det är ett rent maktmissbruk från en institutions sida, gentemot en mycket utsatt ungdom.
Migrationsverkets beslut om åldersuppskrivning gäller direkt, även om det överklagas.
"Orsaken till det är att undvika en situation där vuxna placeras tillsammans med barn i till exempel ett HVB-hem", skriver Iréne Sokolw vid Migrationsverkets pressavdelning i ett svar via e-post.
Men hon påpekar att det är upp till kommuner och landsting/regioner att självständigt besluta om en person ska fortsätta att få den omsorg som ett barn får efter en åldersuppskrivning. Migrationsverket meddelar ingen annan än god mannen och den kommun där personen är placerad om den nya åldern.