Två söker toppjobbet – vill ta över åklagarkammaren

Två söker jobbet som ny chefsåklagare i Norrbotten. Vice chefsåklagare Anna Bergström, 52 år, utmanas av Klara Dahlström, 40 år, i dag chef för polisenheten brott i nära relationer. "Ingen rivalitet", säger Bergström.

Vem blir ny chefsåklagare i Norrbotten? Klara Dahlström, 40 år, och Anna Bergström, 52 år, har båda sökt tjänsten som efterträdare till avgående Thomas Ennefors.

Vem blir ny chefsåklagare i Norrbotten? Klara Dahlström, 40 år, och Anna Bergström, 52 år, har båda sökt tjänsten som efterträdare till avgående Thomas Ennefors.

Foto: Arkiv

Norrbotten2021-11-19 05:00

I oktober avslöjade vi att chefsåklagare Thomas Ennefors har sagt upp sig för att börja som målsägandebiträde på Marko Tuhkanens advokatbyrå. 

Nu står det klart att två personer vill ta över jobbet som länets chefsåklagare – Anna Bergström och Klara Dahlström.

– Jag trivs med mitt jobb och därför var det självklart att söka den här tjänsten, säger Anna Bergström, vice chefsåklagare sedan tre och ett halvt år tillbaka.

Klara Dahlström lämnade åklagarjobbet hösten 2020 när hon blev gruppchef för polisenheten brott i nära relationer och nu lockar chefsrollen henne åter till åklagarkammaren.

– Otroligt spännande med ledarskap, det har alltid varit viktigt för mig. Möjligheten att påverka verksamheten, även personalansvaret, är jätteroligt och ger en annan dimension av jobbet, utöver det operativa. 

Båda är överens om att åklagarkammaren står inför stora utmaningar.

– Vi behöver förbättra oss på många områden. Vi utreder alltifrån från hastighetsöverträdelser till gängmord och brottsligheten förändras, liksom de som begår brotten, med nya konstellationer och omständigheter som vi måste anpassa oss till, säger Anna Bergström.

– Ett högt tryck på rättsväsendet generellt, både vad gäller brott i nära relation men också alla grova våldsbrott, säger Klara Dahlström.

De konstaterar att gängbrottsligheten tar ett grepp om länet nu, inte minst med tanke på mordet på Notviken och flödet av narkotika till länet.

– I första hand märks det i storstäderna men det kommer även hit, vilket påverkar hela rättskedjan och kräver fördjupad samverkan med både polisen och andra myndigheter, säger Klara Dahlström. 

Hon vill även framhålla den it-relaterade brottslighetens framväxt.

– IT-brotten ökar i en takt som vi inte hänger med i, vi måste lägga mer krut på mer specialiserad kompetens kring alltifrån internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn till nätbedrägerier.

Men brottsbekämpningen kräver utökade resurser och Anna Bergström hänvisar till att åklagarmyndigheten nationellt har fått budgettillskott från regeringen motsvarande 90 miljoner kronor för 2021, vilket redan har resulterat i fem nyanställningar hos åklagarkammaren som i dag har 17 åklagare.

– Vi har varit underbemannade tidigare, så detta är jättebra. Förhoppningen är att vi ska bli ännu fler, samtidigt som de nya måste utbildas vidare också. 

Och det tycks inte råda någon tävling mellan de två sökande till chefsåklagartjänsten. 

 – Jag har ingen prestige i detta. Anna är fantastisk i sin roll, säger Klara Dahlström.

– Klara är en jätteduktig åklagare, det finns absolut ingen rivalitet mellan oss, säger Anna Bergström. 

Rekryteringsärendet behandlas formellt av Rådet för beredning av anställningsärenden hos Åklagarmyndigheten den 25 november. 

Rådet lämnar därefter förslag till Riksåklagaren som fattar slutgiltigt beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!