Tre fall av våld mot kvinnor – samhällsproblem enligt juristen

Tre fall av grova övergrepp mot kvinnor har inträffat i Norrbotten senaste dygnet. Tre män sitter frihetsberövade misstänkta för våld mot närstående kvinnor. "Det här är ett samhällsproblem som går att jämföra med gängkriminalitet", säger juristen Jenny Sarfati.

Kvinna vårdas för skallskador

Foto: Nellie Andersson

Norrbotten2024-07-10 15:41

Det började med att en kvinna i 40-årsåldern utsattes för massivt knivvåld av en tio år yngre man i deras gemensamma bostad.

Mannen greps på tisdagsmorgonen misstänkt för försök till mord. Mannen anhölls av jouråklagare Cecilia Smith och är i nuläget misstänkt för försök till mord.

Enligt vad NSD erfar har kvinnan omfattande skador på armar och händer.

Under onsdagseftermiddagen hölls förhör med den misstänkte Luleåbon. Han försvaras av advokat Thomas Ennefors.

 På frågan vad hans klient har för inställning till det han anklagas för, alltså mordförsök, säger Ennefors:

– Jag och min klient har kommit överens om att inte lämna några kommentarer. I det här fallet får jag hänvisa till åklagaren.

NSD har sökt jouråklagare Cecilia Smith för en kommentar utan att lyckas. Hon meddelar att hon finns tillgänglig för kommen

undefined
Advokat Thomas Ennefors är forordnad som offentlig försvarare för den misstänkte mannen från Luleå.

Under tisdagseftermiddagen inkom ett ärende från Haparanda där en 64-årig man misstänks ha misshandlat sin sambo som är i 60-årsåldern med en hammare i deras gemensamma bostad i centrala Haparanda. I det här ärendet har Haparanda tingsrätt förordnat Karoliina Ikonen som offentlig försvarare, vilket advokaten bekräftar.

Brottsoffret är förd till Umeå universitetssjukhus för hon vårdas för omfattande skallskador.

Enligt lagmannen vid Haparanda tingsrätt, Agneta Karlsson gäller ärendet försök till mord.

undefined
Advokat Karoliina Ikonen försvarar den 64-årige mannen från Haparanda.

Den 64-årige mannen är en känd person av rättsväsendet då han 2014 dömdes till fängelse i sju år av tingsrätten för två fall av grov misshandel samt mordförsök mot sin dåvarande sambo.

Under natten mot onsdag kunde polisen gripa en man i 60-årsåldern i Boden som misstänks ha misshandlat en kvinna som han har en relation med. En poliskälla berättar att mannen försökt strypa sin sambo. Mannen släpptes dock på fri fot av åklagare.

Jenny Sarfati startade för cirka två år sedan en humanjuridisk byrå med fokus på brottsoffer- och barnrättsfrågor. Hon berättar att hon öppnade sin byrå eftersom hon brinner för den utsattes rätt och hon har en lång juridisk erfarenhet inom humanjuridiken. 

undefined
Juristen Jenny Sarfati säger att mäns våld mot kvinnor är att jämföra med gängkriminaliteten.

När vi når Jenny Sarfati befinner hon sig för på semester i södra Sverige men hon har senaste dygnet förfärats av de tre händelser som inträffat inom ett dygn har inträffat i länet.

– Kärnan i vårt arbete är engagemang, kunskap, tillgänglighet och empati.

Jenny är inte förvånad att det händer tre allvarliga våldsbrott mot kvinnor där män är misstänkta som förövare och att det under sommaren.

– Under semestern och ledigheter är ofta kvinnorna och barnen isolerade i sina hem med sina män och för en del kvinnor är det att förknippa med terror och våld, säger Jenny Sarfati och fortsätter:

– Under andra delar av året finns det en trygghet att gå till arbetet.

Hon säger också att alkohol och droger har med våldet i hemmen att göra, speciellt under sommarmånaderna när familjen har tid ihop.

– Det är ju också så att en del kvinnor biter ihop för barnens skull.

Jenny Sarfati uppmanar allt att våga reagera och agera.

– Jag har en uppmaning. Hör man något, våga knacka på, det han rädda liv. Alla kan göra någonting, det här är ett samhällsproblem, säger hon.

Jenny Sarfatis byrå samarbetar med Brottsofferjouren Norrbotten, Tjejjouren Luleå samt RFSL Luleå och norra Norrbottens län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!