"Tuff fråga för hela Sverige – framför allt här uppe"

Man måste lösa långtidsarbetslösheten – men även förbättra och förändra utbildningsväsendet. Det är några av de åtgärder som Svenskt Näringsliv pekar på för att lösa behovet av kompetens till industrisatsningarna i Norrbotten och Västerbotten.

Hans Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten, ser omställningen som tuff för Norrbotten men även för Sverige som helhet.

Hans Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten, ser omställningen som tuff för Norrbotten men även för Sverige som helhet.

Foto: Privat

Norrbotten2021-05-18 07:26

De är tre områden som måste fungera för att råda bot mot problemen att fylla behoven för företagen.

– Drivkrafterna att ta de jobb som finns måste vara starka och att rörligheten i landet fungerar. Arbetsförmedlingen måste se till att de som uppbär arbetslöshetsunderstöd söker aktivt jobb i hela landet, i ett län eller i en kommun. Det andra är att kopplingen mellan näringslivet och utbildningsväsendet blir mycket bättre. Mer kan göras runt Yrkeshögskolan och näringslivets behov. Det tredje är att regelverken kring arbetskraftsinvandring och utstationering fungerar väl, säger Edward Hamilton, policyexpert för kompetensförsörjning vid Svenskt Näringsliv. 

Han besökte Norrbotten för en tid sedan tillsammans med regionchefen Hans Andersson.

– Omställningen är en tuff fråga för hela Sverige, men framför allt här uppe. Vi kommer att ha ett stort behov av arbetskraft samtidigt som vi har låg arbetslöshet här i Norrbotten. När vi ser på hela riket så ökar behovet av arbetskraft även där. Samtidigt ökar långtidsarbetslösheten, säger Hans Andersson.  

Det som företagen till största delen efterfrågar är personer med en grundläggande utbildning på gymnasienivå, vilket innefattar både gymnasieskola och vuxenutbildning, som till exempel processtekniker.

– Den typen av kompetens, som processtekniker, automationstekniker och CNC-operatörer har det varit svårt att finna under väldigt lång tid på svensk arbetsmarknad oavsett konjunktur. Det är ingalunda en ny utmaning men den accentueras när vi ser de här stora behoven i norra Sverige, säger Edward Hamilton.  

Arbetslösheten i Norrbotten sjunker. I april var 8 056 öppet arbetslösa och sökande i program, 4,6 procent lägre än april året innan, men de som varit arbetslösa mer än sex månader eller mer har blivit fler. 4 865 personer, 7,6 procent fler än året innan, jämfört med 20,7 procents ökning för hela riket, enligt Arbetsförmedlingens siffror.

– Vi har en strukturarbetslöshet i Sverige som kommer sig av inte minst, pandemin, men som vi har haft under lång tid i Sverige. En av de stora utmaningarna i framtiden är att råda bot mot den här matchningsproblematiken, säger Edward Hamilton. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!