Trots byggboom är det fortsatt bostadsbrist

Det är byggboom i Luleå, men enligt Hyresgästföreningen är hyrorna i de nya lägenheterna för dyra. Samtidigt är det många företag som inte söker investeringsstöd från staten som håller hyrorna nere.

Byggboomen.

Byggboomen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrbotten2017-11-04 13:58

Det byggs för fullt i Luleå. Det byggs i Kronandalen, Hällbacken, Gammelstad, Råneå, Klintbacken och Björkskatan för att ta några exempel. Enligt professorn i bygg- och fastighetsekonomi, Hans Lind, som intervjuats av Forsking och Framsteg, kommer det som byggs nu inte att lösa bostadsbristen. Bostadsbristen är värst bland ekonomiskt svaga grupper och det byggs för lite billiga hyresrätter. Även Hyresgästförneingen har identifirat problemet.

– Vår uppfattning är att det är alldeles för höga hyror på nyproduktionen och det gäller inte bara Luleå utan hela Sverige. Man bygger inte för de grupper som behöver. Man hoppas på flyttkedjor som inte kommer att inträffa. Det egna boendet är kraftigt subventionerat med ränteavdrag och rot-avdrag och man bor billigt, då finns det inget intresse att sätta sig i en trea för elva tusen, säger Henry Magnusson, regionchef på Hyresgästföreningen.

De statliga investeringsstöden ska hjälpa företag att ha råd att bygga, men för att få stöd krävs en normhyra på max 1300 kronor per kvadratmeter för en trea. Henry Magnusson säger att många företag i Norrbotten varit ointresserade av att söka stödet på grund av att det begränsar hyresnivån. Enligt uppgifter från föreningen har exempelvis Luleåbo valt att inte söka stöd och därmed begränsa hyran för bostäder som byggs på Björkskatan.

– Det beror på att vi var tvungen att binda hyrorna i 15 år, och det var ingen bra modell för just dessa lägenheter, men för alla andra nybyggen har vi sökt investeringsstöd, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för Luleåbo.

Ett annat exempel är Kalixbostäder som byggt 49 lägenheter i centrum där man velat öka omsättningen och därmed valt att inte söka stöd.

Conny Säker, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, säger att han önskar att alla företagen söker stöd.

– Jag är för att man använder investeringsstöden, och bygger i enlighet med dom nivåerna. Det är inte billigt men det är det billigaste vi kan få i nyproduktion, säger Conny Säker.

I länsstyrelsens rapport över bostadsläget görs bedömningen att det är underskott av bostäder i tio av fjorton kommuner i länet. Luleå kommun förväntas ha underskott på bostäder även om tre år, detta trots att 826 flerbostadshus påbörjas i år i stan.

Jerry Blomberg, lektor i nationalekonomi vid LTU, säger att de höga hyrorna till stor del beror på att det är dyrt att bygga.

– Det kan vara så att det inte är lönsamt att bygga billigt. I Sverige har vi rätt omfattande byggregler som driver upp kostnaden, sen har man anfört bristanden konkurrens inom marknaden som en anledning, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!