Under sommaren har vildlaxen i Östersjön som vanligt återvänt till älvarna i Norrbotten för att leka. Under vandringen räknas laxarna individuellt med hjälp av ekolod i flera älvar. Säsongen är inte över ännu och statistiken är endast preliminär.
– Men man börjar kunna se trenderna i alla fall, säger Andreas Broman, biolog på Vatten- och fiskeenheten på Länsstyrelsen i Norrbotten.
Det ser ut att bli ett jämförelsevis dåligt år. Siffrorna för Torneälven, hela Östersjöns enskilt viktigaste och största älv för laxproduktion, ser blygsamma ut.
– Det man kan se är att det inte har motsvarat uppgången de senaste tre åren, säger Andreas Broman.
Mätningarna började 2009. 2017 riskerar att bli det sämsta året sedan 2011. Fram till i onsdags hade närmare 39 000 laxar stigit upp i älven – långt bakom de senaste årens laxrusningar. Vid samma tid förra året hade exempelvis över 95 000 räknats.
– Det är väl ingen katastrof men det är ändå inte bra. Vi hoppas naturligtvis att det ska ligga stabilare för det är bra för populationen.
Det är viktigt att komma ihåg att extremåren 2014 och 2016, då cirka 100.000 laxar räknades, var just extremår, påpekar Andreas Broman. Även 2015 då 60.000 laxar gick upp var ett bra år.
– Bara det var en dubblering av det tidigare toppåret. De tre åren har dragit upp medelvärdet väldigt mycket. Historiskt sett är årets uppgång ganska bra egentligen.
Det finns mycket som kan påverka. Numera tror man bland annat att vattentemperaturen kan slå hårt mot vandringen.
– Den här våren var en kall vår. Vattentemperaturen på havet påverkar mognaden på laxromen. Vissa honor väljer att inte gå upp i år för att temperaturen styr.
Även Råneälven har haft en något trög säsong med färre laxar än medelvärdet. Norrbottens näst största laxälv, Kalixälven, ser än så länge ut att gå mot ett normalår med cirka 3000 laxar i mitten på juli. De mindre biflödena Ängesån och Linaälven har fler laxar än medelvärdet.
Nytt för i år är en förbättrad och mer rättvis räkning av vandringen. Länsstyrelsen har satt upp en ny laxräknare i nedre delen av älven, mellan Kamlunge och Gammelgården. Tidigare fanns endast räknare långt uppströms – i Jockfall och biflödena Ängesån och Linaälven.
– Det innebär vi får en bild av hela uppvandringen i Kalixälven.
Vad gäller kustfisket finns ännu ingen statistik för Norrbotten. Men kvoten för 11.000 vildlaxar i både Norrbotten och Västerbotten fylldes på tolv dagar i juni.
De senaste åren har laxsäsongerna svärtats ned av stora mängder döda och sjuka laxar som flutit upp på land. Men 2017 tycks se bättre ut.
– Det verkar lugnare helt enkelt. Vi kan inte säga att det inte finns några problem. Men vi kan säga att vi inte har fått in några anmärkningsvärda rapporter, säger Mikael Propst, pressekreterare vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt.