Tre marsvin omhändertagna: "Det händer inte så ofta"

Länsstyrelsen i Norrbotten har omhändertagit tre marsvin som nu söker nytt hem. "Det händer inte så ofta att vi omhändertar gnagare", säger länsveterinären Anna-Maria Andersson.

Länsstyrelsen kan omhänderta djur som riskerar att fara illa.

Länsstyrelsen kan omhänderta djur som riskerar att fara illa.

Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Norrbotten2023-07-28 08:25

När ett tamdjur riskerar att fara illa eller inte kan tas hand om ordentligt av sin ägare kan länsstyrelsen omhänderta djuret. 

Tidigare har länsstyrelsen omhändertagit och sålt djur som hästar, hundar, katter, och nu senast – en flock med 47 får. Efter att vi rapporterade om att flocken behövde nytt hem dröjde det inte länge förrän någon nappade på annonsen som fanns på hemsidan. Nu har länsstyrelsen omhändertagit tre nya djur, nämligen marsvin. 

– Det är hund och katt som dominerar våra försäljningar, marsvin säljer vi inte särskilt ofta, säger Anna-Maria Andersson. 

Tre hanar, alla okastrerade, söker nu med ljus och lykta efter ett nytt hem. 

– Alla tre är omhändertagna från samma ställe, därför vill vi gärna sälja de tillsammans eftersom de är vana och bekväma i varandras sällskap, berättar hon. 

Eftersom marsvin är sociala flockdjur måste man ha minst två tillsammans. Enligt lag får man inte ha ett marsvin ensamt, uppger Jordbruksverket på sin hemsida. Alltså behöver man ha minst ett marsvin hemma för att få köpa något av de tre som länsstyrelsen nu säljer. 

Marsvinen från länsstyrelsen säljs i befintligt skick utan några garantier, men enligt annonsen handlar det om tre trevliga och sociala pojkar som nu söker en människa som är likasinnad och kan ta hand om dem väl. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!