Tre heta frågor som (s)plittrar

Vård, skola och migration. Tre frågor som väcker heta känslor inom socialdemokratin i länet och kan bidra till medlemsraset.
Så här tycker distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli.

Vårdupproret. Kalixbor i protest mot den befarade sjukhusslakten.

Vårdupproret. Kalixbor i protest mot den befarade sjukhusslakten.

Foto: Petra Isaksson

Norrbotten2017-04-07 13:21

1. Vården. Hälsocentraler läggs ned, IVA hotas och röntgenläkare försvinner. Regionråden värnar om "öppna processer", medan framträdande S-politiker i Kalix och Kiruna är öppet kritiska.

– Ända sedan 90-talet har S-gruppen inom regionen haft tuffa frågor att ta beslut kring. Personer får av och till stå vid sidan av gruppen. Det försvårar arbetet. Utmaningen är att bättre förklara demografin i länet och teknikutvecklingen inom vården.

Tycker du att S-råden lyckas med det?

– Förändring över tid är nödvändig. Men vi behöver bli bättre på att förklara vad och varför. Där finns mer att göra. Det måste bli mer verkstad av fattade politiska beslut.

2. Skolan. I Luleå får S-ledningen kritik för ”Framtidens skola”, medan S i Pajala dubblerade medlemsantalet efter skolstriden.

– Underbart med nya medlemmar. Pajala bevisar att tuffa samhällsförändringar inte behöver leda till att färre går in i politiken.

Men Pajalas nya S-medlemmar blev överkörda – både i valet av nytt kommunalråd och gällande skolorna?

– Att lyssna på medlemmarna är A och O. Vi har haft diskussioner med partiet lokalt om det. Samtidigt finns det alltid utmaningar för partiet när enstaka frågor leder stor medlemstillströmning.

3. Migrationen. Flyktingmottagandet under krisen 2015 och den svåra integrationen vållar debatt även inom S. Samtidigt är SD landets enda parti som ökar i opinionsmätningar och i medlemsantal.

– 2015 gjorde vi makalösa insatser som aldrig hade gått utan det offentliga engagemanget och civilsamhället. Sverige ska vara en humanitär stormakt men det är ohållbart att ett enda land bär Europas hela ansvar.

Varför ökar SD?

– I ett samhälle där klyftor är stora, där man känner rädsla och oro, är det lätt att attraheras av SD:s förenklade lösningar. Men Sverige vinner inte på att sluta sig mot omvärlden.

Hur ska ni övertyga medlemmarna?

– Vi har stora utmaningar. Klyftorna växer mellan stad och land, rik och fattig, människor födda här och nyanlända. Då måste vi bli tydligare med att investera i det som gör Sverige starkt, bygga välfärd med skatter.

Många menar att de skärpta asylreglerna anpassades till SD.

– Värnar man asylmottagandet, då säkerställer man att det fungerar. Hade situationen 2015 fortsatt, då hade allt kraschat. Då hade inte heller det folkliga stödet för migrationen funnits kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om