Erik Granerot, enhetschef vid naturförvaltningen på länsstyrelsen i Norrbotten är bekymrad.
– Det pågar en nedmontering av naturvård och friluftsanläggningar. En del märks direkt och andra försämringar märks på längre sikt, säger han.
Som vi tidigare berättat skar regeringen ned anslagen för skydd och skötsel av värdefull natur i hela Sverige med närmare 1,5 miljarder kronor i budgetarna från och med 2023. För Norrbottens del blev det en sänkning på förvaltning av skyddade områden från över 50 miljoner kronor 2022 till omkring 17 miljoner kronor per år 2023 och 2024. En nedskärning med närmare två tredjedelar.
En granskning som Riksrevisionen presenterade nyligen visar att regeringens nedprioriteringar av naturvård, skötsel av naturreservat, nationalparker och fritidsanläggningar gör att pengarna inte ens räcker till att sköta om de mest värdefulla naturområdena.
Granskningen visar att samtliga åtgärder för friluftslivet har prioriterats ned. Det leder också till en sämre folkhälsa, visar en annan rapport av Folkhälsomyndigheten.
Flera länsstyrelser tvingas avveckla friluftsinfrastruktur och Norrbotten är en av dem.
– Det handlar både om naturvård och tillgänglighet. Storforsen till exempel, där kommer vi inte kunna underhålla de ramper och trappor som behövs. Ett annat är att vi får minska på turerna till Haparanda Sandskärs nationalpark och minska på verksamheten i Abisko nationalpark. Då det gäller naturvård är bränning av skog en viktig del och vi har inte pengar till att bränna i den omfattning som behövs, säger Erik Granerot.
Länsstyrelsen får också minska på eller helt upphöra med att slå de slåttermyrar som finns i Norrbotten.
– Det gäller bland andra Vasikkavuoma slåttermyr utanför Pajala, som är en av Europas största slåttermyrar, säger Erik Granerot.
Norrbotten kommer vid årets slut att ha cirka 500 naturreservat och åtta nationalparker.
– Ett tjugotal nya naturreservat kommer bildas i Norrbotten i år. Det ändrar vi inte på, men tillgängligheten blir sämre. Vi kommer inte att kunna bygga och underhålla det som behövs för att göra dem lättillgängliga, säger Erik Granerot.
En del av nedskärningarna märks inte direkt.
– Med minskat underhåll så blir en del av nedskärningarna märkbara på 10–15 års sikt. Vi bygger på oss en underhållsskuld som det blir svårt att ta igen och kostar mycket mer i framtiden, säger Erik Granerot.