Transvården lägger ner i norr: "Känner oss åsidosatta"

Beslutet att flytta delar av transvården till orter söderut har väckt oro i norra Sverige då det blir väldigt långt till närmsta team.
"Det sänder en signal till transpersoner i Norrbotten att de inte bryr sig så mycket om oss" säger Samantha Jane Smith.

Samantha Jane Smith "Personerna som jobbar inom transvården är fantastiska, det är systemet som är problemet".

Samantha Jane Smith "Personerna som jobbar inom transvården är fantastiska, det är systemet som är problemet".

Foto: Nadja Sirkka

Norrbotten2023-07-16 11:00

Under våren fattade Socialstyrelsen beslut att transvården ska vara nationellt högspecialiserad, där tre orter kommer ansvara för vården. Samantha Jane Smith, ordförande för föreningen Full Personality Expression Sweden (FPES-Norr) och styrelsemedlem i RFSL Norrbotten, ställer sig kritiskt till beslutet. 

– Att vården kommer flyttas ännu mer söderut sänder en signal till transpersoner i Norrbotten att de inte bryr sig så mycket om oss.

Närmaste könsidenitetsmottagningen (Kim) för norrbottningarna finns i dagsläget på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Enligt beslutet ska denna klinik bli underleverantör till Västra Götalandsregionen. Samantha Jane Smith förklarar att hon är upprörd över beslutet då kliniken är mycket uppskattad av både henne och många hon pratat med. 

– Vård är bättre när du har nära till en läkare, det är inte alltid möjligt men Kim-kliniken i Umeå var iallafall relativt nära. 

Hon förklarar att hon upplever att systemet för transvården behöver förändras då det i nuläget bland annat är flera års väntetid i vårdköer för olika behandlingar. 

– Omorganiseringen av transvården kommer inte göra någon skillnad om den inte får mer pengar och resurser. 

undefined
Samantha Jane Smith "Personerna som jobbar inom transvården är fantastiska, det är systemet som är problemet".

Hon berättar att detransition på senaste tiden varit omtalat i media. Detransition innebär att en transperson återgår till sitt vid födseln registrerade kön.

– Enligt statistik är det ungefär en procent av de som genomgått en transiton som väljer att detransitionera. Vi på FPES stöttar dem också, vi vill att alla ska vara bekväm i sin identitet. 

Hon uttrycker att det är tråkigt att de 99 procenten, transpersoner som är nöjda med sin transition, sällan får komma till tals. Hon upplever att transpersoner ofta hamnar i skymundan i exempelvis vårdsammanhang. Hon förklarar även att icke-binäras vård är väldigt begränsad. 

– Vi kräver inte mer än någon annan utan vill bara ha samma förutsättningar som alla andra. Transvård omfattas inte av vårdgarantin, det är diskriminering. 

Samantha Jane Smith poängterar även att hon har haft ett gott bemötande under sin egen vård. 

– Jag vill vara tydlig med att personerna som jobbar inom transvården är fantastiska, det är systemet som är problemet. Speciellt efter det nya beslutet, vi i Norrbotten känner oss åsidosatta, säger hon. 

undefined
Pernilla Nordkvist, divisionschef för psykiatrin Region Norrbotten.

Pernilla Nordkvist, divisionschef för psykiatrin på Region Norrbotten, förklarar att målet med en högspecialiserad transvård är att det ska vara hög kvalitet och att det ska vara jämlikt oavsett var i landet man bor. 

– Det är klart för den enskilde så kanske du åker en längre resa, men samtidigt så hoppas jag att kvaliteten och kompetensen överväger besvärligheten att åka den resan. 

Gällande resurserna till vården förklarar Pernilla Nordkvist att högspecialiserade enheter brukar resurssättas och talar för en högspecialiserad transvård.

– Kim-mottagningen i Umeå kommer, som jag förstår det, fortfarande ha ett uppdrag för vår del av landet. Men de operativa ingreppen kommer att vara i Västra Götaland för norrbottningarna, säger hon.

De tre nationella enheterna kommer finnas i Region Stockholm, Region Östergötland och Västra Götalandsregionen. Enligt beslutet sker övergången den 1 januari 2024. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!