Varslen har nu nått transportsektorn. 11,7 procent eller 8 900 av totalt 76 078 varsel om uppsägning har skett inom transportsektorn i Sverige under perioden 1 mars–24 maj i år.
– Generellt så ser det ut för Norrbotten som det ser ut för riket som helhet. Siffrorna för Norrbotten följer ganska bra siffrorna för riket, säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef Luleå/Boden och talesperson för Norrbottens län.
– Från att de initiala sektorerna som först blev drabbade som hotell, restauranger och turistanläggningar har det spritt sig till andra sektorer. Transport är absolut en sådan sektor. Snabbt kunde man se det för hyrbilsfirmor som fick en minskad uthyrning, men även för åkeriföretag som fått färre transporter, säger Lars Lindberg, regionchef vid Företagarna i Norrbotten.
Av det totala antalet varsel, 76 078, som gjordes under samma period berörde 1 515 varsel Norrbotten.
– Varslen har varit höga i Norrbotten och har berört besöksnäringen främst. Vi har, jämfört med andra jämförbara län, legat något högt under mars och april, men det har under maj lugnat ner sig, säger Daniel Nilsson.
Ett problem som Lars Lindberg pekar på är att när krisen lättar så kan många företag inte ta tillbaka förlorad produktion och därmed förlorade intäkter.
– Det går inte att ta tillbaka förlorade transporter när det börjar gå bättre igen och man ska börja nyrekrytera. Säg att man förlorat 100 transporter. När det då går bättre igen så kan de inte köra just de transporterna. De är förlorade, säger Lars Lindberg.
Lindströms transport med ett 50-tal bilar och med kontor i Luleå och ett dotterbolag i Kiruna, sysslar huvudsakligen med livsmedelstransporter. När Norge stängde gränsen i mitten av mars så drabbades de direkt.
– Framför allt har vi känt en nedgång i Kiruna i och med att gränshandeln och turismen uteblev, säger vd Andreas Lindström.
Nedgången i transporterna har företaget försökt parera på flera sätt.
– Nu har vi varit snabba med att korttidspermittera och lägga om rutter då vi förstod att det här kommer att pågå länge. Vi har inte bussar men för dem är det dött. De är riktigt illa ute. Vi har läget under kontroll och har vidtagit åtgärder och fått vissa statliga stöd så jag känner mig trygg för vi har större delen av trafiken kvar, säger Andreas Lindström.