Totalförbud att äga djur efter djurplågeri

En man i Norrbotten dömdes för djurplågeri vid Ystads tingsrätt 2015. Nu förbjuder länsstyrelsen i Norrbotten mannen från att ha hand om djur.

Foto: Nils Ivar Hilding Johansson

Norrbotten2017-04-12 14:43

För fyra år sedan bodde mannen i Skåne där han drev ett företag som arbetade med hundar. I september 2013 fick mannen ta över ansvaret för en schäfer. Men eftersom hunden hade svårt att socialisera med andra hundar och människor placerade mannen hunden i ett inhägnat område. Och där fick hunden stanna. Från någon gång i november 2013 till den 8 januari 2014 fick hunden mestadels vistas inom det inhägnade området. Då beslutade länsstyrelsen i Skåne om ett omedelbart omhändertagande om hunden. En veterinär undersökte hunden och bedömde att den varit utsatt för lidande genom brist på mat och omvårdnad. Hunden var väldigt mager, smutsig och närmast apatisk när veterinären undersökte den. Schäfern vägde 29,2 kilo.

Mannen dömdes för djurplågeri vid Ystads tingsrätt men överklagade domen, och hovrätten bedömde att brottet begåtts av grov oaktsamhet. Mannen har efter domen flyttat till Norrbotten, och nu har länsstyrelsen förbjudit mannen att äga djur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om