Med start i mars nästa år ska vattenmiljöerna i Torneälvens biflöden förbättras, både i Sverige och Finland. Det är länsstyrelsen i Norrbotten som håller i projektet som planeras pågå i sju år.
– Stora delar är återställning av själva vattendragen efter flottning. När man flottade timmer förr i världen så rätade man och stängde av sidofåror och rensade vattendragen på sten och grus, gjorde dem till en transportkanal helt enkelt, säger Magnus Johansson, projektledare vid länsstyrelsen i Norrbotten.
– Det har man inte återställt och det behöver göras. En fisk eller djuren i älvarna är inte anpassade för att bo i en kanal utan vill ju ha så naturligt vattendrag som möjligt.
EU:s miljöfond Life har beviljat medel till projektet som fått namnet ”The Torne River International Watershed LIFE, TRIWA LIFE”. Projektet genomförs tillsammans med Finland och ett flertal myndigheter, kommuner och företag på båda sidor av gränsen är medfinansiärer och partners. Finansieringen uppgår enligt länsstyrelsen till cirka 214 miljoner kronor, varav cirka 121 miljoner kronor i Sverige.
Enligt länsstyrelsen handlar det om den mest omfattande restaureringen av vattenmiljöer hittills i Europa.
– Vad vi kan se i alla fall verkar det vara så. Det är så roligt också att vi gör det tillsammans med Finland. Det är som en älv, två folk som hjälps åt. Det är förenande också på det viset, just vattendraget.
I projektet ingår att restaurera vattendrag och ta bort vandringshinder för fisk. Totalt omfattas cirka 820 kilometer biflöden och drygt 400 vandringshinder.
– Det är gigantiska storskaliga åtgärder. Bara den delen gör att vi uppfyller 13 procent av Agenda 2030 målet ”fria vandringsvägar”, för hela EU, säger Magnus Johansson och syftar på vandringshindren.
Även återställande av våtmarker på drygt 2500 hektar ska göras under projektets gång.
– En fungerande våtmark binder in koldioxid men en som är utdikad frigör koldioxid. Vi bidrar med att bromsa klimatförändringarna lite grann men även översvämningsrisk och sådant.
På svenska sidan kommer största delen av arbetet att utföras i Övertorneå och Pajala något som också väntas ge arbetstillfällen.
– I ansökan kom vi fram till att det är 242 årsarbeten ungefär, säger Magnus Johansson som berättar att siffran handlar om arbeten totalt på svenska och finska sidan.