En typisk svensk sommar med ömsom sol och ömsom regn är idealisk för höproduktion. Men på senare år har perioder med antingen extrem värme eller ihållande regn ställt till det.
Den torra våren och försommaren har skapat stor brist på foder i stora delar av södra Sverige och det är främst hästägarna som drabbas. Några av dem ha vänt sig norrut för att köpa foder.
Lisa Nilsson, bonde i Kukkola utanför Haparanda, har sålt hö söderut.
– Vi är några stycken här i Kukkola som gör det. Nu har vi skickat en lastbil till södra Sverige men vi skickar även norrut till Kiruna och Gällivare, säger Lisa Nilsson.
Hon berättar att torkan i söder har varit allvarlig och att försommarens skördar varit katastrofalt dåliga.
– Regnet uteblev hela maj och stora delar av juni och då torkade gräset bort. Sedan kom det jättemycket regn med skyfall och det är ju bra, men när marken är så torr så rinner vattnet bara av och hamnar mest i vattendragen.
Enligt Lisa Nilsson ser andraskörden ut att vara bättre men den första är den viktigaste, det är där volymen av foder finns.
Det finns många faktorer som kan ställa till det vid höproduktion. När höet skördas måste det vara tre dagar av uppehåll för att höet ska torka. Regnar det på ett redan slaget hö försvinner en stor del av näringen. Regnar det under en längre period förstörs hela skörden.
Niclas Pettersson, jordbrukare i Sikfors utanför Piteå, går i väntans tider. Den torra våren och försommaren höll på att ställa till det rejält.
– Regnet kom i sista sekund och det började växa som ett normalt år. Fodret för korna är bärgat men vi har inte fått in ett strå hästfoder än, säger han.
Den nederbörd som var så efterlängtad för några veckor sedan är nu det som ställer till det. De senaste rapporterna visar på en 14-dagarsperiod med mestadels regn.
– Då är vi inne i mitten på augusti och då kommer nattdaggen. Då hinner vi aldrig få något foder torrt på dagarna eftersom det blir blött på natten, så det börjar vara spännande, säger Niclas Pettersson.
Att importera hö från utlandet kan annars vara ett alternativ för hästägare söderut men det kommer med risker.
– Dels kan man förra in smitta, till exempel afrikansk svinpest. Men det kan även följa med växter som man inte vill ska etablera sig här, säger Lisa Nilsson.
Niclas Pettersson berättar om några som importerade från Polen under krisåret 2018.
– De hade plastat om gamla balar. Det såg bra ut på utsidan men innehållet var rena dyngan, säger han.