Malmfälten står inför enorma utmaningar i kommande år, med stadsflytten i Kiruna och Hybrits etablering i Gällivare som bara två exempel.
Men när de 149 S-ombuden på lördagens valkonferens ska enas om vilka toppkandidater som representerar Norrbotten på riksdagsbänken inför valet 2022, domineras det översta skiktet helt av politiker från kustområdet (se faktaruta).
Nuvarande riksdagsledamot Emilia Töyrä från Kiruna har aviserat att hon inte kandiderar i rikspolitiken igen – samtidigt som Johannes Sundelin från Gällivare, valberedningens ursprungliga femtenamn, meddelar att han kliver av sin riksdagskandidatur till förmån för regionpolitiken (se separat artikel).
Först på riksdagslistans nionde plats återfinns 24-årige Waldemar Tapojärvi från Kiruna.
– Jag kan bara beklaga att Malmfälten inte har fått fram fler bra nominerade. Hade Gällivare haft någon annan än Johannes Sundelin, då hade vi föreslagit den personen, säger förre riksdagsledamoten Leif Pettersson, numera valberedningens ordförande, inför valkonferensen i Boden.
Försökte valberedningen hitta någon annan toppkandidat från Gällivare eller Kiruna?
– För oss var det viktigt att ha hela länet representerat högst på riksdagslistan. Samtidigt förutsatte vi att alla arbetarekommuner gjorde allt de kunde i sina nomineringsarbeten och inventerade vilka kandidater som var möjliga. Vi kan inte trolla med knäna.
Exempelvis en tung S-veteran som Kristina Zakrisson, Kirunas förra kommunalråd, skulle säkert många ha velat se högt på riksdagslistan men den dörren var stängd, enligt Leif Pettersson.
– Det har pratats mycket med henne både vad gäller riksdag och regionfullmäktige men Kristina tycker att hon har gjort sitt i politiken.
Även distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli, partiets förste riksdagskandidat, är medveten om att Malmfälten blir utan representation i riksdagen efter nästa års val.
– Vi har 14 kommuner, ett gigantiskt län. Det kommer alltid att finnas medlemmar i länet som vill se fler kandidater från sina kommuner men de som får förtroendet att bli riksdagsledamöter måste kunna axla hela länets perspektiv.
Hur ser du på S ställning och återväxt i Malmfälten?
– Kiruna och Gällivare är kommuner där mycket händer nu, och då måste vi jobba för att värva fler medlemmar där. Jag vet att S i Gällivare medvetet har gått ut till medborgarna för att hitta nya medlemmar som vill vara en del i samhällsbygget där.
– Och den yngsta på vår riksdagslista – Waldemar Tapojärvi – kommer ju från Kiruna. Det är ett tecken på tillväxt.
Tror du inte att socialdemokrater i Gällivare/Kiruna är missnöjda över slagsidan till kustområdets fördel?
– Det har alltid funnits en sån diskussion i partiet. I perioder har också Malmfälten haft fler toppkandidater än andra delar av länet, säger Lundh Sammeli.
Valberedningens ordförande Leif Pettersson, själv från Boden, räknar med att frågan vållar het diskussion på valkonferensen.
– En debatt om Malmfältens vara eller icke vara kan vi räkna med. Å andra sidan, Boden får ingen i riksdagen heller, inte hänger vi läpp för det. Och Piteå har alltid haft någon i riksdagen tidigare, men kommer inte ha det nu.
– Men jag hoppas att Emilia Töyrä, som fjärdenamn på regionlistan, återupprättar förtroendet för S i regionpolitiken i Malmfälten.
När det gäller just regionlistan är medelåldern på S-kandidaterna hög och valberedningens förslag rymmer bara enstaka namn under 50 år.
– Vi har gått bet där. Inte bra med en så ålderstigen skara men valberedningen kan inte göra så mycket åt det.
Känner du trygghet i att valberedningens förslag till riksdags- och regionlistor klubbas?
– Inför förra valet hände ju en hel del. Däribland åkte jag själv ut från riksdagslistan och på regionlistan petades första regionrådet Maria Stenberg. Det kan alltid ske saker på en valkonferens, det är vi i valberedningen beredda på, säger Leif Pettersson.
I övrigt ska partiet dra upp en valstrategi inför 2022, med högt ställda mål att lyckas bättre i riksdagsvalet denna gång.
2018 backade S i Norrbotten med cirka sju procentenheter ned till knappt 42 procent, motsvarande fyra riksdagsmandat.
– Vi vill få till ett högt valdeltagande och säkra ett femte mandat. Jag är glad över en riksdagslista som spänner från 24 till 72 år nu, där hälften är män och hälften är kvinnor. Ett grymt lag i valrörelsen, säger distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli.
Noterbart: När Gällivarepolitikern Johannes Sundelin kliver av, går i stället Krister Johansson, LO-bas i Norra Sverige, in som femte riksdagskandidat enligt valberedningens förslag – alltså ännu en S-politiker från Luleå.