Efter veckor av massiv kritikstorm och avgångskrav från såväl läkare som sjuksköterskor kom under tisdagen beskedet att regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson har begärt och beviljats av regionråden att få lämna sitt uppdrag.
– Vi har haft samtal i två-tre dagar i stormen och Anna-Stina har fattat beslutet utifrån det. Jag kan inte kommentera hur hon agerade känslomässigt men i en jättestor organisation med läkare och sjuksköterskor som saknar förtroendet, förstår jag att hon kände sig vingklippt, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) i samband med pressträffen i regionhuset.
Samtidigt, bakom kulisserna, har den politiska majoriteten SJVP, C och M känt till missnöjet i minst ett halvår rörande Anna-Stina Nordmark Nilssons ledarskap – även bland hennes närmaste bundsförvanter i ledningsgruppen.
SVT Nyheter Norrbotten var först med att rapportera att de högst uppsatta regioncheferna hade förlorat förtroendet för regiondirektören. Regionrådet Linda Frohm (M) bekräftar för Norr Media att så var fallet och uppger att hon själv fick informationen i januari.
– Både HR-direktören, ekonomidirektören och alla divisionschefer beskrev att de ville ha ett annat arbetssätt, inklusive hur regiondirektören arbetade. Vi har därefter fört dialogen med Anna-Stina, sagt att hon måste prata med ledningsgruppen, så att samarbetsklimatet blir bättre.
Hon beskriver vidare att Nordmark Nilssons ledaregenskaper förvisso fungerade bra i omställningsarbetet.
– Vi anställde henne för att genomföra uppdraget att effektivisera regionen med tio procent, göra en omställning. Det krävs en viss kompetens för det, en styrning där man pekar med hela handen. Även pandemin krävde ett ledarskap som inte har givit utrymme för gemensamma diskussioner.
Men när omorganisationen och "städningen" i chefsleden började vara avklarad, behövdes ett annat ledarskap menar Frohm, och då började samarbetet i ledningsgruppen skava.
– Det efterfrågades ett mer tillitsbaserat ledarskap, mer implementerat, nerifrån och upp.
Frohm gör ingen hemlighet av att de egenskaperna inte hör till Anna-Stina Nordmark Nilssons främsta.
– Anna-Stina är ruskigt duktig på att se processer, ordning och reda, struktur i ledarskapet, även på att ge mandat till nästa chefsled, men i detta skede behövdes andra egenskaper.
Norr Media erfar också att M redan under vintern påtalade för samarbetspartierna att situationen och missnöjet inom ledningsgruppen började bli ohållbart, men att övriga två regionråd inte var redo att offra regiondirektören redan då.
När sedan avgångskraven kom från bland andra den samlade läkarkåren i gångna veckan, ska Frohm ha pressat Backgård (SJVP) och Lindfors (C) om att M skulle väcka en kabinettsfråga kring Nordmark Nilssons öde vid onsdagens regionfullmäktige.
– Antingen skulle M lämna majoriteten, eller så skulle Anna-Stina Nordmark Nilsson gå, säger vår M-källa.
Men Linda Frohm (M) vill inte bekräfta detta nu, mot bakgrund av att regiondirektören själv valde att avgå i stället.
– Då behövdes inget hot om att lämna majoriteten, så därför är detta en icke-fråga. Men vi har haft mycket diskussion i M-gruppen kring den massiva kritiken mot Anna-Stina, och jag hade förväntat mig att det skulle stanna där. Så blev det inte nu.
Hur hade ni agerat om Nordmark Nilsson inte valde att bli entledigad?
– Då hade vi behövt ta ställning kring hur vi skulle gå vidare. Om Anna-Stina inte hade valt att själv avgå, då hade läget varit ett annat.
Även Kenneth Backgård (SJVP) medger att de tre regionråden kände till missnöjet i den högsta ledningsgruppen en längre tid, inte minst vad gällde toppstyrningen.
– Det fanns chefer som inte tyckte om Anna-Stinas ledarskap, ja. Kritiken var den som framförs nu också, man upplevde inte att man fick tillräckligt fria händer.
Men Backgård övervägde aldrig att ge regiondirektören sparken.
– Inget hade blivit löst genom att bara entlediga henne. I stället har jag lyft att man måste föra dialog kring det besvärliga, diskutera sig fram till lösningar.
Har M och Linda Frohm krävt regiondirektörens avgång?
– Nej. Hon har aldrig hotat med att lämna vår koalition. Däremot har vi diskuterat frågan kring regiondirektörens framtid, särskilt när det var flera chefer som slutade och det var turbulent i leden.
Borde ni ha agerat tidigare?
– Klart att jag är självkritisk. Jag skulle kanske ha stämt av med Anna-Stina och mer konkret fått veta vilka slutsatser som kunde dras av problemen i ledningsgruppen. Men jag tycker även cheferna hade kunnat agera annorlunda. De ville bara agera i grupp, vilket jag tyckte var märkligt.
Så ni uppmanade aldrig regiondirektören att avgå?
– Jag har aldrig krävt det.
Har du då fortsatt förtroende för henne?
– Tja, vi gav henne uppdraget att genomföra omställningen och den gjorde hon till punkt och pricka, och minskade kostnader främst på den administrativa sidan.
Men hade Anna-Stina Nordmark Nilsson fått sitta kvar om hon inte själv valde att avgå?
– Då hade vi kanske diskuterat förutsättningarna. Vi är inte oemottagliga för kritiken, förstår ju den.
Vilket är ditt eget ansvar för vårdkrisen?
– Vi har det yttersta ansvaret. Därför kommer vi kanske slopa karensreglerna för hyrsköterskorna en kortare tid nu, exempelvis, säger regionrådet Kenneth Backgård efter tisdagens presskonferens.