Titta, det kan bli sol till sillen...

Har du tänkt fira midsommar på hemmaplan?Det kan bli ett klokt val i så fall.– Det verkar som att det i Norrbottens län blir ett av landets bästa midsommarväder, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Foto:

NORRBOTTEN2015-06-16 13:45

Så här långt under den gångna sommaren har det mesta handlat om regn, blåst och låga temperaturer. Men bara lugn – nu tyder mycket på att bättre väder är på väg in. I alla fall under ett par dagar.

Men då är i och för sig tajmingen ganska bra.

– Det verkar som att det i Norrbottens län, i mångas tycke, blir ett av landets bästa midsommarväder, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Framför allt prognosen för midsommarafton lovar gott.

– En varmare luftmassa förs in över Norrbotten. På dagen växer moln till och det blir växlande molnighet men mest uppehåll. 13–18 grader, i fjällen 5–10 grader. Svaga växlande vindar. På en del håll i länet blir kvällen mest solig, säger Söderberg.

Enligt SMHI:s senaste prognos är det främst kustlandet, från Piteå i söder till Haparanda i norr, som får störst solchanser.

Men säg den lycka som varar för evigt.

Redan under midsommardagen riskerar vädret bli lite mer ostadigt.

– Det blir åter en dag med växlande molnighet, men nu även med lokala skurar.

Men i stort oförändrad temperatur och vind, berättar Söderberg.

Och enligt meteorologen finns det en del som tyder på att det riktiga sommarvädret låter vänta på sig – åtminstone ett par veckor till.

– Jag har tittat fyra veckor framåt. Då tittar man mer på tendenser. Det är en sydvästlig strömning. Det innebär att det är fortsatta regnområden som kommer att passera, och det är inget högtryck i sikte, förklarar hon och fortsätter:

– Det kan det bli lite mildare. Rent temperaturmässigt kommer det ligga på det normala och kanske till och mer lite under det normala

Så det är kanske tur om man har sen semester i år?

– Så kan det kanske vara.

En titt i backspegeln Regn eller inte – så kan du tjäna pengar på vädret

Fakta/Midsommarvädret – och hur du kan tjäna en liten slant om det blir regn eller inte...

2014: En riktigt kall midsommarhelg, med både snö och frost i norra delarna. Medeltemperaturen låg under det normala i stora delar av Sverige.

2013: Klart bättre väder jämfört med 2014. Södra Sverige fick stora regnmängder, men i norra Sverige var det riktigt fint på sina håll.

2012: Det blev en solig och ganska varm midsommarafton, främst i Norrland och Svealand med temperaturer på runt 20 grader.

2011: Påminde vädermässigt till vissa delar om 2014. Bland annat hade Östersund bara tolv grader, som var ett slags bottenrekord.

2010: En bra helg rent vädermässigt. Bland annat hade Karesuando 21 grader och Haparanda den varmaste midsommaraftonen på 15 år.

Under måndagen gick spelbolaget Unibet ut med oddsen för om det kommer regna på midsommarafton i ett par svenska städer. Som ni ser är oddsen just nu på Luleås sida när det gäller en regnfri midsommar.

Luleå: Nej 1.25. Ja 3.50

Umeå: Nej 1.40 Ja 2.70

Stockholm: Ja 1.01 Nej 10.50

Karlstad: Ja 1.40. Nej 2.70

Mora: Ja 1.10 Nej 5.75

Gävle: Ja 1.05 Nej 7.50

Sundsvall: Ja 1.25 Nej 3.50

Östersund: Nej 1.40 Ja 2.70

Visby:: Ja 1.10 Nej 5.75

Malmö: Nej 1.60 Ja 2.20

Jönköping: Ja 1.05 Nej 7.50

Göteborg: Nej 1.72 Ja 2.00

q minst 0,5 mm regn att uppmätas på midsommarafton, 19 juni 2015.

Källa: SMHI och Unibet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om