Lulebohärvan uppdagades i april 2020 när ledningen för det kommunägda bostadsbolaget upptäckte omfattande bedräglig verksamhet av en dåvarande chef, som misstänktes ha lurat bolaget på miljontals kronor i maskopi med flera företagare i Luleå.
Ett stort antal luftfakturor påträffades under den aktuella brottstiden från februari 2018 till februari 2020 och nu, efter en rekordlång polisutredning, har kammaråklagare Rickard Finnberg väckt åtal mot den 47-årige huvudmannen och fem företagare.
Luleå tingsrätt har tagit emot sex stämningsansökningar som har lämnats in av Rickard Finnberg och hans kollega Stina Stener.
– Totalt omfattar hela ärendet över 150 fall rörande grov trolöshet mot huvudman eller medhjälp, säger Finnberg
Han uppger vidare att huvudmannen själv svarar för ett 80-tal av åtalspunkterna.
Enligt åtalet har 47-åringen missbrukat sin förtroendeställning som anställd chef vid Lulebo "genom att sakgranska och attestera fakturor som varit helt eller delvis osanna då de avsett arbete som inte utförts eller som saknat värde". Huvudmannen ska därigenom ha orsakat Lulebo skada eller "beaktansvärd risk" för skada.
– Huvudmannen har, påstår jag, länsat Lulebo på cirka 12,5 miljoner kronor, säger åklagare Rickard Finnberg.
47-åringen ska också ha agerat i maskopi med de fem företagarna som nu alltså åtalas för medhjälp.
– Alla är i hantverksbranschen. Det handlar om alla sorters företag du behöver för att bygga ett hus – elektriker, markarbeten, snickare, målerier med flera. Både småföretag och större, olika lokala företag i Luleå.
Företagarna har, menar Finnberg, skickat felaktiga fakturor till Lulebo som huvudmannen därefter har sett till har blivit utbetalda. I merparten av fallen handlar om rena luftfakturor.
– Vi påstår att mycket arbete inte har utförts, och ändå har man fakturerat för det. Sen får rätten värdera detta vidare.
Rickard Finnberg beskriver hur luftfakturorna har upprättats i olika byggprojekt som har budgeterats för ett visst belopp och som därefter har landat på en mycket lägre slutsumma – och ändå har företagarna fått betalt enligt den ursprungliga budgeten.
– Ta som exempel ett projekt kring att byta ut ytterdörrarna på en fastighet. Då kan man ha satt en budget på tre miljoner kronor och sen, när man är färdig, finns det kvar 500 000 kronor. Då skickas det in en suspekt faktura som huvudmannen ändå betalar fullt ut för, trots att mycket arbete inte är utfört. De företagare som fakturerar har inte utfört arbetet i alla fall.
– Det är den typen av luftfakturor som åtalet avser, säger Rickard Finnberg.
Men hur 47-åringen har gjort upp med företagarna och delat på de förskingrade pengarna är inget som framgår tydligt av åtalen.
– Det har inte utredningen kunnat visa. Vi har ett motiv men det är inget jag vill föregripa nu, utan det kommer jag ta upp under förhandlingarna, säger Rickard Finnberg.
Han konstaterar att Lulebohärvan har inneburit en mycket komplicerad utredning.
– Polisen har avsatt väldigt stora resurser. Enligt de poliser jag har pratat med är detta den i särklass största utredningen i Norrbotten, sett till omfattningen av materialet. Totalt handlar det om tiotusentals sidor.
Själva förundersökningen omfattar cirka 7 000 sidor men det finns också flera tusen sidor i den så kallade ”slasken”, som bland annat gäller företagare som har avförts från utredningen under processens gång.
Tidigare har vi rapporterat att fakturafifflet inom Lulebo kan ha handlat om över 20 miljoner kronor. Minst nio företagare har varit misstänkta i härvan men nu är det alltså fem som åtalas utöver huvudmannen.
– Väldigt många personer är hörda men har inte kunnat bidra i utredningen, så vi har kunnat avföra flera. I vissa fall för att vi inte har haft tillräckligt med bevis och i andra fall för att de inte alls har haft med saken att göra. Brottmålsmässigt kvarstår inga misstankar mot andra personer. Däremot kan Lulebo ha civilrättsliga anspråk mot andra än de som nu åtalas, säger Finnberg.
När det gäller bevisningen har polis och åklagare haft flera utmaningar.
– Det är komplicerat i den här typen av ekonomisk brottslighet men vi anser att vi har ett bra bevisläge för de som nu åtalas.
Vilken typ av bevisning åberopas?
– Till stor del är det vittnesförhör. Det här vilar tungt på den muntliga bevisningen. Men vi har även många fakturor och fotodokumentation på platser där arbete skulle ha utförts.
Däremot finns det inte mycket digital dokumentation över hur huvudmannen inom Lulebo ska ha agerat i maskopi med företagarna, exempelvis via mejl eller sms.
– Den informationen har vi inte. Det har funnits gott om tid att ”städa”, tyvärr. Det var många telefoner och datorer som ”gick sönder” i samband med att Lulebo höll sin första presskonferens om härvan.
Samtliga nu åtalade personer förnekar brott. När det gäller straffvärdena har kammaråklagare Rickard Finnberg ännu inte bestämt vad han kommer att yrka på under rättegången i höst.
Han ger ändå en fingervisning om vad som kan vänta för huvudmannen.
– Handlar det om en miljon kronor rörande grov trolöshet, brukar straffvärdet ligga på ett års fängelse. Det betyder inte att tolv miljoner kronor innebär tolv år, men det är åtminstone flera års fängelse som väntar för honom.
Åklagaren vill understryka allvaret i Lulebohärvan.
– De åtalade har tömt ett kommunägt fastighetsbolag som råder under allmännyttan och de har stulit pengar, vilket är förödande även för de som bor inom Lulebos bestånd, säger Rickard Finnberg apropå att det kommunalt ägda bolaget också har en stor underhållsskuld.
När kan rättegången inledas?
– Det blir under hösten, jag kan inte säga när i dag, säger kammaråklagare Rickard Finnberg
En av Luleåföretagarna som åtalas har vid 31 olika tillfällen upprättat bluffakturor som har skickats till Lulebo och godkänts av huvudmannen. Mannen, i 45-årsåldern, ska enligt åtalet ha främjat huvudmannens gärning genom att "expediera fakturor som varit helt eller delvis osanna, då de avsett arbete som inte utförts eller som saknat värde" och därefter mottagit utbetalningar från Lulebo.
Hans företag hotas nu på en företagsbot motsvarande tre miljoner kronor och mannen riskerar näringsförbud i fem år.
I åtalen förs även en talan om kvarstad gällande både den före detta Lulebochefen och företagaren, motsvarande drygt 2,5 miljoner kronor.
Vi återkommer med mer information och kommentarer!