Helena Danielsson, enhetschef vid endoskopienheten på Sunderby sjukhus, konstaterar att cancer i tarmen är svår att upptäcka och att det därför är viktigt att hitta tecken i tid.
– Det finns olika typer av tumörer och det tar vanligtvis väldigt lång tid för dem att utvecklas. En tumör börjar som en liten polyp som man inte märker av förrän den blivit lite större. Men den avger en liten mängd blod med avföringen, som man inte ser med ögat men är något som ett avföringsprov kan fånga upp. Om det visar sig att man har lite blod i avföringen så kan vi i de flesta fall plocka bort polypen vid den uppföljande undersökningen innan den hunnit utvecklas till cancer, berättar hon.
De första provkiten har nu skickats ut till norrbottningar som fyller 60 år under januari.
– Vi kan inte säga något om intresset för att lämna in prov. Det första utskicket gick förra veckan och sedan ska folk läsa igenom, fundera och gå på toa.
Proven analyseras på Karolinska universitetssjukhuset som rapporterar tillbaka positiva svar till patientens hemsjukhus för vidare utredning.
– Om blod hittas så skickas en remiss till oss och vi kontaktar patienten och bokar tid för en koloskopi för att undersöka tarmen för att se om det är något där.
Finns det ett stort mörkertal?
– Ja och det handlar om att tjock- och ändtarmscancer har smygande symtom. Målet är att ta bort små polyper i tarmen, en blivande tumör, innan det hunnit bli något. Då behöver man inte strålas, få cellgifter eller opereras. Målet är att upptäcka cancer i tid, rädda liv och minska lidandet för patienterna.
Totalt i landet drabbas årligen 4 700 personer, både män och kvinnor. I Norrbotten fick 114 personer tjocktarmscancer och 47 personer ändtarmscancer under 2020 och det är en cancerform som ökar.
– Tjock- och ändtarmscancer är den tredje största cancerformen och kan nästan alltid botas om den hittas i tid. Vad det beror på forskas det väldigt mycket på. Vissa tumörformer handlar om ärftlighet, men även levnadsvanor spelar in men man har inte alla svaren, säger Helena Danielsson.
Baserat på erfarenheter från Stockholm och Gotland där man utfört allmän screening räknar Helena Danielsson med att man även i Norrbotten kommer att hitta personer med blod i avföringen och att ett 50-tal norrbottningar kommer få erbjudande om uppföljande koloskopiundersökning detta år.