Det är andra året vi genomför tävlingen. Det är en kul utmaning och vi vill locka folk att komma ut i skogen och upptäcka den stora mångfalden i skogslandskapet, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.
Tävlingen pågår till 31 augusti där människor uppmanas att ta foton på knasiga träd och ladda upp trädbilderna på sociala medier med hashtaggen #knasigaträd.
– Det är fina priser i anknytning till saker som man behöver på en skogsutflykt. Vår jury av experter utser en vinnare för varje landskap i Sverige i slutet av sommaren, säger Karin Fällman.
Vad utmärker ett knasigt träd?
– Det är väl ett träd som inte beter sig som ett träd brukar göra. Ett träd med bubbelstammar eller som är krokigt. Träd som fått någon skada eller har en genetisk eller intressant defekt som gör att de sticker ut. Träden lämnas ofta vid avverkning då virkesvärdet är lågt, men naturvärdet blir desto högre när de får stå kvar som så kallade ”evighetsträd”, säger Karin Fällman.
Fakta: Så uppstår knasiga träd
1. Ofta finns knasiga träd i närheten av hagmarker. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.
2. Trädet kan växa in i metallföremål, som taggtråd eller hästskor, så att märkliga formationer bildas.
3. Trädet kan ha genetiska defekter som får det att krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.