Åldersgränsen för fri tandvård sänks från 23 år till 19 år, med start 2025. Regeringen baserar förändringen på ett betänkande från 2021 som underströk att avgiftsfri tandvård för "unga vuxna" inte överensstämmer med principen om att de med störst behov ska ges företräde till tandvården.
Maria Pettersson, Region Norrbottens folktandvårdschef, tycker att slutsatserna är korrekta.
– När åldern höjdes till 23 år gav det undanträngningseffekter. Andelen patienter med rätt till avgiftsfri tandvård utökades med cirka 25 procent. Gruppen ”unga vuxna” och barn måste ju kallas regelbundet före övriga grupper till tandundersökningar, och tränger undan grupper med större behov.
Bristen på personal gör att Folktandvården blir överbelastad, som regelverket fungerar i dag.
– Vi behöver cirka 30 tandläkare till, nästan lika många tandhygienister och uppåt ett 50-tal tandsköterskor saknas också.
Enligt regionens prioordning måste akuta tandvårdspatienter tas omhand först och därefter följer de med rätt till gratis tandvård, alltså ”unga vuxna” och barn.
Detta medför problem för Folktandvården att tillgodose övriga åldersgrupper.
– Vi hinner inte fullt ut med gruppen sköra patienter, som patienter på omsorgsboenden och äldre med stora tandvårdsbehov. Därför blir det mer jämlik tandvård om åldersgränsen sänks till 19 år.
Länets SSU-ordförande Samuel Pettersson är dock kritisk och menar att bra tandhälsa i unga år är en garant för god tand- och munhygien även på äldre dagar.
Och Maria Pettersson håller med om vikten av att tidigt etablera goda munvårdsvanor.
– Men god munhälsa grundläggs mycket tidigare än så, direkt ett barn får sin första tand. Har du tänderna olagade upp till tolv år, är risken liten för att drabbas av dålig munhälsa när du blir äldre. Därför behöver vi prioritera tidiga förebyggande insatser, i samarbete med barnhälsovård och skolor.
Samtidigt är hon medveten om att unga nu upplever sig orättvist behandlade.
– Jag har förståelse för att de kan känna sig snyltade på att de tappar gratistandvården men jag ser större risker för att andra grupper med större behov inte får den tandvård de behöver. I den bästa av världar skulle tandvården vara en del av hälso- och sjukvårdens avgiftssystem, det vill säga att munnen blir en del av kroppen även i betalningshänseende, säger Maria Pettersson.