S har gått kräftgång de senaste riksdagsvalen och den gångna mandatperioden har varit mödosam för partiet, med Januariavtalets högerkompromisser och misstroendeomröstningar mot statsminister Stefan Löfven.
Men inför partiets kongress i Göteborg den 3-7 november – när Magdalena Andersson väljs till Löfvens efterträdare – kanske partiet vädrar morgonluft.
I alla fall verkar det så på de S-ombud från länet som Norr Media träffar på Sunderby folkhögskola i helgen.
– Min känsla när man tittar i kongresshandlingarna är att vi börjar känna oss mer hemma igen, när inte Januariavtalet gäller längre. Vår identitet och vårt självförtroende växer, säger Kirunas oppositionsråd Mats Taaveniku (S), ett av 16 kongressombud från länet.
I helgen har de gått igenom alla cirka hundra motioner som S i Norrbotten, delvis tillsammans med övriga fem skogslän, har lämnat in. Flera av dem gäller den gröna omställningen och industrirevolutionen i norr.
– Det är i norr det händer och det är här investeringarna sker. Den gröna omställningen är den röda tråden, säger Patric Lundström (S), Piteås kommunalråd.
En högaktuell fråga som ombuden räknar med kommer diskuteras mycket på kongressen är det enorma elbehov som skapas i och med industrietableringar som Hybrit och H2 green steel.
– Vi har redan Markbygden i Piteå, Europas största vindkraftpark, och nu ser vi att det kanske kommer krävas tre-fyra såna till i Norrbotten och Västerbotten för att klara elbehoven. Jag tror i alla fall inte på SD:s lösning om kärnkraftverk i Luleå, säger Patric Lundström.
– Tekniksprången tas månad för månad. Solcellerna blir effektivare, vindkraften likaså och elnätet. Vi behöver även utöka möjligheterna till en hållbar gruvdrift för att få tillgång till mineralerna som behövs för klimatomställningen, säger Mats Taaveniku.
Erika Frank, 20 år och länets yngsta S-ombud, är från Dalarna ursprungligen och studerar statsvetenskap på Luleå tekniska universitet.
Hon tror att just den gröna omställningen lockar fler yngre norrut.
– Det känns som en ljus framtid i norr, det är här som jobben kommer finnas nu.
När det gäller partiets ideologiska vägval inför valåret 2022 är hon och övriga ombud mer försiktiga och de vill inte gärna välja mellan höger eller vänster.
– Svårt att fokusera på det när vi samtidigt kanske behöver gå in och samarbeta med C och L för att inte SD ska få makten. Då kan vi inte heller driva igenom allt vi vill.
– Våra budskap måste vara enkla och tydliga så att människor i allmänhet förstår vad det handlar om. S vill göra livet bättre för alla. Gemene man vill att barnen ska gå i en bra skola och att pengarna inte ska gå till vinstdrivande företag, de vill ha vård nära människorna och andra vardagsfrågor. Det handlar inte om höger eller vänster, utan om socialdemokratisk politik, säger Nina Waara, S-ombud från Haparanda.
Samtidigt har stridbara S-föreningar som Reformisterna varit tydliga i sina krav på en mer tydlig vänsterinriktning när det gäller exempelvis fördelnings- och skattepolitiken – och Mats Taaveniku är ett av de norrbottniska S-ombud som har gått med som medlem hos dem.
– Jag ser Reformisterna som en frisk fläkt, även om deras krav inte alltid harmonierar med en god ekonomisk politik. Deras hållning när det gäller pensionerna och en höjd a-kassa är viktiga.
Hur stort inflytande tror ni att Refomisterna får på kongressen?
– Svårt att säga. Jag tror att vi kommer lära mycket av varandra i debatterna. Det viktigaste för mig är att partiet håller ihop.
En annan viktig fråga på kongressen blir hur S ska lyckas vinna tillbaka väljare som har flytt till SD – och då kan en mer stram migrationspolitik bli avgörande.
Anders Öberg, S-ombud från Luleå, vill ändå att S ska stå för ett humant flyktingmottagande.
– Men vi måste också möjliggöra integrationen på ett bra sätt. Många med utländsk bakgrund i dag kommer ut i arbetslivet, inte minst hälso- och sjukvården, och utan dem skulle vi inte klara oss.
Upplagt för interna strider på kongressen när det gäller exempelvis migrationen eller den ideologiska färdriktningen framöver?
– Om vi åker från kongressen utan rejäla diskussioner, då kommer jag vara besviken, säger Mats Taaveniku.
– Jag ser fram emot debatten, säger Nina Waara.
Överlag är ombuden optimistiska inför nästa års valrörelse.
– Det kommer gå väldigt bra med Magdalena Andersson i spetsen. En stark ledare och skicklig debattör, som jag tror lockar fler unga väljare. Löfven har varit jättebra men det är lite mer fart på ”Magda”, säger Erika Frank.
– Vi måste tillbaka till våra rötter. Kongressdokumenten visar att vi kan andas bättre och ha rakare ryggar, säger Mats Taaveniku.
Inga vidöppna konflikter eller fraktionsstrider?
– Nej. Otroligt viktigt att vi kommer ut enade från kongressen kring en gemensam politik. Och Magdalena Andersson kommer vara ypperlig på att föra ut den politiken till hela Sverige.
På kongressen ska även en ny partistyrelse, verkställande utskott och partiledning väljas och där har både distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli och Kommunalbasen Tobias Baudin från Luleå nominerats som partisekreterarkandidater av samtliga sex skogslän, tillsammans med några andra namn.
– Det hade varit trevligt med en norrbottnisk partisekreterare, säger Mats Taaveniku diplomatiskt utan att ta ställning för vare sig Lundh Sammeli eller Baudin.