Ta en tur längs med Råneälvdal

Badstränder, sälar och båtliv högst upp i Bottenviken. Det är vad du bjuds på om du tar en tur i Råneå skärgård.

LUGNT VATTEN.

LUGNT VATTEN.

Foto: Privat

Norrbotten2017-06-26 14:40

Här kommer tipsen för en lyckad dagstur eller längre tur i Råneå skärgård.

RÅNEÅ SKÄRGÅRD

Isättningsplatsen är Rörbäck, en liten by 50 kilometer från Luleå. Stranden där du startar ligger intill gästbryggan. Börja med att paddla i sydostlig riktning till Bockön. Ön har vacker tallhed och en populär sandstrand. Fortsätt mot Siksundsön, som är en halvö men saknar vägar och stigar. Passera de små holmarna Mittgrundet och Yttre Västantillgrundet. Vid en liten vik i sydväst, Klippan, finns en stor öppen sandhed med grillplatser, dass och tältplatser. Naturen är säregen och förtjänar ett strandhugg. Med bibehållen sydostlig kurs går du sedan mot Bergön. Vid Brändavan finns en djup vik som ger bra skydd om man vill ta en rast. Bergöns sydsida gör skäl för namnet och visar upp 30 meter höga klippor vid Rödbergsudden. Hällhamnsgrynnan i Båtöfjärdens naturreservat är ett fågelskär och hem för bland andra Tobisgrisslor och Gråtrutar. Paddla förbi mot målet för dagen: Lilla och Stora Båtöklippan.

Dag 2: Kurs västerut, passera Båtön på dess norra sida. Sedan följer en överfart på knappt tre kilometer till Degerö-Börstskär. Gå söder om ön och följ stranden mot nordost. Vid Hamngrundet finns brygga, raststuga, grillplats och dass. Med kajak brukar det gå att ta sig in i en smal, grund passage söder om Hamngrundet. Nordväst om Degerö-Börstskär ligger Rövarn med en fin, skyddad badvik mot väster, populär bland båtfolk. En imponerande granitklippa välver sig i havet mot norr. Väster om Rövarn ligger Fjuksön som även den har gästvänliga vikar. Både Storstrandsviken mitt på västsidan och Fjuksöklubben mot nordväst är inbjudande. Vid Fjuksöns norra udde börjar en 4 kilometer lång överfart mot Tistersöarna. ”Tister” betyder röda vinbär. I de här vattnen ser man ofta säl, särskilt på sensommaren och hösten. Mellan Sörön, Husören och Lövören är det grunt – kajaken är den perfekta farkosten för att utforska de grunda lagunerna. Fortsätt mot Norr-Tistersön som blir avstamp för nästa överfart: 5 kilometer norrut mot Bocköns västra sida. På Husön eller Brändören kan du pusta ut lite innan den sista biten tillbaka till Rörbäck.

Tidsåtgång: 2 dagarLängd: ca 45 kmSvårighetsgrad: SvårRastplatser: Siksunds- ön och Stora Båtöklippan har grillplatser och dass. På Degerö-Börstskär finns brygga, raststuga, grillplats och dass samt fina vikar mot nordväst. Rövarns skyddade västra vik. Storstrandsviken och Fjuksöklubben på Fjuksön.

RÅNEFJÄRDEN RUNT

Kängsön ligger 35 kilometer norrut längs E4:an. Kängsö hamn är en kombinerad fiske- och småbåtshamn som stod klar år 1939. Råneälven, Norrlands största skogsälv (210 km) är outbyggd och mynnar ut i Bottenviken strax söder om Kängsön.

Börja turen med att paddla österut mot Flakaskäret, vik sedan av norrut mot Rödbergsgrundet och Rödberget på fastlandet. Här finns en fin liten strand som passar för en första rast. Följ sedan stranden österut mot Sandviksreven och vik av mot sydost mot Jämtö- sund och Luckuudden. Fortsätt åt sydost ca 4,5 km till Alskär. Den smala, norra delen har en fin sandstrand som är perfekt för bad och lunch, bitvis långgrund, bitvis tvärdjup. Paddla nu söderut till Avasladan. Här är det grunt, bara ca 1,5 meter och bitvis stenigt – särskilt vid Köpmanholmens och Långholmens stränder. Som belöning kan man få se en hel del sjöfågel och även havsörn förekommer. I sundet mellan Långholmen och Sandöskatan viker du av västerut. Överfarten till Flottgrundet är ca 3 km och exponerad för sydliga vindar. Gå in mellan Laxön och Grangrundet och fortsätt västerut till Mjöfjärden. Mitt i fjärden ligger Jonkgrundet. Dess nordvästra udde har en fin rastplats med både sandstrand och klipphällar, vindskydd, grillplats och utedass. Även Nördnäsudden bjuder på en fin, skyddad rastplats. Precis söder om uddens yttersta spets finns en liten vik med en flytbrygga. En stig leder till raststugan på andra sidan udden. Stugan står öppen för allmänheten och har kamin, bord, bänkar och grillplats. Från Nördnäsudden paddlar du norrut. Från Laxöns norra udde siktar du lite nordost mot Piltreven. Överfarten är cirka 3 kilometer. Stugorna är idag fritidhus men när de byggdes var här ett fiskeläge. De tre små holmarna norr om Piltreven med sina branta stränder är en ganska ovanlig naturtyp i skärgården och det är fint att paddla i de smala sunden mellan dem. Nu återstår bara cirka 4 kilometer av turen runt Rånefjärden. Paddla norrut till vackra Furuholmen, runda förslagsvis från öster för att få en fin avslutning via sundet mellan Furuholmen och Flakaskäret tillbaka till Kängsön.

Tidsåtgång: 1 dagLängd: ca 28 kmSvårighetsgrad: MedelRastplatser: Rödbergsstranden, Alskär, Jonk-grundet, Nördnäsudden.

BADTUR TILL ALSKÄR

Föredrar du en kortare tur, rekommenderas en paddling till den fina badstranden på Alskär. Det är en fördel att komma iväg på morgonen innan sydvindarna kommer igång. Följ samma väg som i turen ”Rånefjärden runt” till Alskär. Mitt emot Alskär (österut) ligger Jämtöavans småbåtshamn. Jämtöavan är en egen by som tidigare haft hela fyra olika båtbyggerier. Alskärs sandstränder inbjuder till bad en varm dag. Nordöstra udden är tvärdjup, annars är det mer eller mindre långgrunt. På tillbakavägen kan du antingen paddla tillbaka samma väg eller, om du är trygg med en överfart på ca 3 km, sikta på Hällholmen och Lönngrundet. Paddla sedan rakt norrut mot Lögsten, så finns chans att se sälar ligga och sola sig på stenarna. Därefter viker du av västerut mot Furuholmen och Kängsö hamn.

Tidsåtgång: 1 dagLängd: ca 16 kmSvårighetsgrad: LättRastplatser: Rödbergsstranden, Alskär.

RÅNEÄLVEN

Via Kvarnån paddlar du nedför Råneälven från Nimeisel till Råneå. En fin tur med stora vackar lugnflytande sel med lättare forsar emellan. Fina rastplatser och stugor finns att tillgå efter vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om