Under besöket har ÖB och amiralen inspekterat den svensk-finska militärövningen i norra Finland. En övning som visar på militärernas kapabilitet att samverka.
– På bara några timmar kunde svenska soldater inställa sig i Finland och vara redo för ta sig an en fiktiv främmande makt, säger Micael Bydén.
Amiral Robert Bauer uppger att han var väldigt nöjd över det han sett under det finländska besöket.
– Det som imponerade mig mest var glimten som fanns i ögonen på soldaterna. De visste varför de var där och de var villiga att ge allt.
En komponent som Sverige kan komma att bidra med förutom en högteknologisk armé är kompetens om det arktiska klimatet och att kunna bedriva militära operationer i den typen av terräng.
–Jag ser det ur det stora perspektivet då tänker jag på arktisk, klimatförändringar tillgångar till naturresurser som ligger långt bortom vårt territorium som definitivt kommer påverka säkerheten här uppe. Den har vi och dela tillsammans med Finland och Norge och men även med Nato, säger Micael Bydén.
Anledningen till att Arktis är av betydelse för Nato är på grund av klimatförändringar norra rutten skulle kunna öppnas upp för kommersiell trafik men det har även en påverkan på militära operationer som blir lättare att genomföra.
– Du måste göra klart för dig att du är skyddad i 360 grader runt dig vilket även gäller den nordligaste halvan. Vi har alltid tittat på den och haft en plan men om det blir varmare så behöver vi se över den. Det gör vi bäst om vi tar med oss den kunskap och kunnigheten av de länder som redan verkar i det här klimatet, säger Robert Bauer.
Idag har Norrbotten en stor militärnärvaro i F21 i Luleå, K4 i Arvidsjaur och I19 i Boden. År 2000 lades I22 ned i Kiruna och på frågan är om det blir en återstart av regementet inom den närmsta framtiden svarar Micael Bydén:
– Det är lite tidigt för mig att ge ett entydigt besked men det är uppenbart att den här regionen är av ett stort intresse. Tar man det ur mitt perspektiv, det militärstrategiska, så behöver vi behärska och ha kontroll över det tillsammans med Finland och Norge.
Frågan om ett regemente i Kiruna är en fråga som Micael Bydén kommer lyfta som ett militärt råd till regeringen.