– Vi spekulerar inte i priset men kan konstatera att parallellkörningarna historiskt gett tio procents ökning i priset i norr, säger Erik Ek, strategisk driftchef vid Svenska kraftnät.
Bakgrunden är det nya EU-direktiv som träder i kraft i oktober, och som möjliggör ökad överföring av el i det befintliga kraftnätet. Elbolaget Bixias analys är att priserna kommer att utjämnas. Det innebär att elområde 1, 2 och 3 får högre pris medan elkonsumenterna i det sydligaste elområdet SE4 får lägre pris.
Svenska kraftnät (SvK) berättar att en ny flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod införs den 29 oktober. SvK har parallellkört det nya systemet samtidigt som dagens elmarknadsmodell och det har givit svar på hur den nya modellen slår.
Erik Ek förklarar:
– Det vi kan se är att handeln från norr till söder har ökat när möjligheten till överföring har ökat. Konsekvensen av det är att fler bud aktiverats i norra Sverige. Buden sorteras i prisordning. Exempelvis om någon kan köra 300 megawatt (MW) till i norra Sverige så innebär det att den ökade produktionen blir prissättande i norra Sverige. Samtidigt stängs 300 MW någonstans i söder. Följden blir att priset i norr höjs samtidigt som priset i söder minskar.
Hur kommer det här att slå?
– Det är lite olika för olika tillfällen. Men när vi kört från april 2023 till april 2024 har det blivit ungefär tio procents högre pris i norr. Det är ett rimligt antagande just nu förutsatt att samma förutsättningar gäller. Men vi kan inte vara helt säkra på om aktörerna lägger sina bud. Det som alltid har störst påverkan på elpriset är ändå vädret, tillgången till vatten och vind.
Erik Ek jämför skillnaden med att en ny ledning byggts som ökar överföringskapaciteten.
Eftersom miljardprojekt Nord-syd pågår, där stamnätet byggs ut över stora delar av landet, är det här bara början på en process mot en utjämning av elpriset i Sverige.
I norr tycker vi att det är självklart att vi ska ha lägre pris eftersom en stor del av elen produceras här, medan man i södra Sverige är arg för att de har högre elpris. Vad anser du?
– Jag ser på frågan ur ett överföringsperspektiv. Nätet blir effektivare utnyttjat. Man ska inte glömma att i ett framtida scenario så är norra Sverige ett underskottsområde och behöver mer el än vad som produceras i älvarna. Vi tror det här är en bra modell som hjälper Sverige att hantera ett mer väderberoende system i framtiden, säger Ek.
Magnus Tillqvist, chef för analys och krafthandel vid Luleå energi, delar Svenska kraftnäts bild av den framtida utvecklingen av elpriset.
– Till viss del kommer det här leda till att det blir en utjämning mellan elområdena. Den inlåsningseffekt som vi haft, och som lett till ett lågt spotpris här uppe, kommer inte att bli lika stor. I sommar har vi dock sett att det varit låga spotpriser i stort sett i hela landet. Det är nivåer som vi inte sett sedan 2020. Det är bara sydligaste delen av elområde 4 som haft ett högre pris, säger han.
Att norrbottningarna kan räkna med tio procent högre elpris är den uppgift som även Luleå energi tagit del av.
– Det är de siffror som jag sett figurerat. Men det är andra faktorer som kommer att påverka priset ännu mer. Utbud, efterfrågan och väder.
Vad anser Luleå energi om förändringen?
– Vi konstaterar bara att det leder till större överföringsmöjligheter och det är vad vi har att förhålla oss till som elbolag, säger Magnus Tillqvist.