Det nordiska ministermötet hölls i veckan i Haparanda/Tornio med Sven-Erik Bucht (S) som värd. Mötet innebar en chans för polisen att för andra gången någonsin nyttja den nya möjligheten att gå in i ett internationellt polissamarbete med Finland. Detta har bara gjorts en gång tidigare i Norrbotten under höstens asyldemonstration i gränsstaden.
– Det var historiskt då. Vi var först ut i Sverige att nyttja möjligheten då under en insats på Victoriatorget, säger Lars Öberg, lokalpolisområdeschef i Östra Norrbotten.
Nu har det skett igen. Poliserna arbetade tillsammans på båda sidorna av gränsen. Insatsen uppges ha fungerat bra utan några större ingripanden.
– Det var ingenting som vi inte kunde hantera. Insatsen var igång från i måndags och avslutades under onsdagskvällen.
Samarbetet är möjligt tack genom Prümrådsbeslutet – en EU-överenskommelse om fördjupat samarbete inom unionen för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet. Denna typ av insatser, då finsk polis styrs av svenskt befäl och vice versa, kräver framförhållning och planering.
Insatserna ska inte förväxlas med polisens möjlighet till mer spontana gränsöverskridningar. I särskilda fall kan polismyndigheterna få grannlandets klartecken att korsa gränserna för att ta upp förföljanden vid pågående brott. Det är möjligt via Schengenkonventionen.
– Vid exempelvis rattfylleri och pågående brott så kan man få följa den misstänkte över gränsen. Men det är betydligt mer begränsat och gäller bara vissa typer av brott.
Men när Sverige och Finland fortsättningsvis vill fördjupa möjligheten till mer koordinerade polissamarbeten finns flera praktiska frågor som måste lösas. Regeringarna håller på att ta fram bilaterala avtal mellan länderna för att bland annat bringa klarhet om vilket språk som ska användas.
– Det finns en viss kunskapsnivå i språken både på svenska och finska sidan om Tornedalen. Men när det inte räcker till så är det engelskan som gäller rent praktiskt. Men absolut är det en nödvändig fråga att titta närmare på.
Lars Öberg kan inte kommentera huruvida några fler gemensamma insatser är planerade.
– Sverige har inte haft den här möjligheten så länge. Men vi försöker vara på tårna för att använda oss av det och förstärka möjligheten att trygga ordning och säkerhet.