Svårt att rekrytera fler deltidsbrandmän

Med sommaren kommer risken för skogsbränder i otillgängliga områden. Men det är svårt att rekrytera deltidsbrandmän på mindre orter.

Människor bor och arbetar i större och större utsträckning på olika platser vilket gör det svårt att hitta deltidsbrandmän, säger räddningchef Patrik Bylin.

Människor bor och arbetar i större och större utsträckning på olika platser vilket gör det svårt att hitta deltidsbrandmän, säger räddningchef Patrik Bylin.

Foto: Linda Wikström

Norrbotten2019-06-28 21:00

Sommarvärmen ökar risken för bränder i skog och mark. En gnista sprider sig snabbt och bränderna kan börja var som helst. Men det skapar problem för räddningstjänsterna i länet som inte kan vara närvarande på alla orter. För att täcka ett större område förlitar sig räddningstjänsten på deltidsbrandmän, eller räddningstjänstpersonal i beredskap som det egentligen heter.

Bengt Nilsson är räddningschef i Boden kommun och ansvarar också för deltidsbrandmännen i Jokkmokk. Han säger att de saknar någon enstaka deltidsbrandman men att det finns tillräckligt många för att klara av verksamheten.

– Det är svårrekryterat i byar. Det finns de som vill jobba men ingen som har jobb i byn. Jobben finns inte i till exempel Vuollerim, och det skapar problem med inställningstiden, säger han.

Den som vill bli deltidsbrandman måste uppfylla vissa kriterier. Några av kraven en god fysisk förmåga och körkort, men ett krav som skapar mer problem vid rekryteringen är att personen vid ett larm måste kunna inställa sig inom ungefär fem till tio minuter. Och i Norrbotten, med de långa avstånden mellan orterna i länet, diskvalificerar det många från att bli deltidsbrandmän.

I Luleå finns en deltidsorganisation i Råneå.

– Många i Råneå jobbar inne i Luleå, och då går det inte. Råneå har en radie på åtta minuter runt brandstationen som du bör både jobba och bo inom. Och det är ännu vanligare med fem minuters inställningstid, säger Luleå kommuns räddningschef Patrik Bylin.

På uppdrag av Myndigheten för samhällskydd och beredskap arrangeras utbildningar för räddningstjänstpersonal i beredskap. Grundavtalet innebär att en kurs ska erbjudas per år.Intresset har dock varit så stort att det kommer att arrangeras ytterligare en till kurs i Luleå i år.

– Nog kommer kurserna att fyllas. Men det är ganska kostsamt för en liten kommun. Det kostar mellan 80-100 000 kronor per individ. Och en liten kommun har inte en sådan budget. Vill jag skicka tio personer på utbildning kostar det en miljon, säger Bengt Nilsson.

Juli brukar vara månaden med flest skogsbränder. Både Bengt Nilsson och Patrik Bylin känner sig säkra på att räddningstjänsterna är rustade för att klara de situationer som kan uppstå.

– Jag känner mig ganska tillfreds. Vi har varit med om skogsbränder tidigare, och förra sommaren var det helt enormt mycket. Och vi har en struktur som fungerar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om