Samtidigt tycker Marianne Sandström att det är tråkigt sjukvårdspersonalen reagerar på det sätt dom gör.
– Men är alla bitar ännu inte på plats. Så vi vet ju inte riktigt hur det kommer att se ut i realiteten kring det här förslaget. Jag tycker att en viktig del som många gånger saknas i debatten, det är vilka som är illegala. Det är ju inte så att alla som kommer till Sverige är illegala, säger Marianne Sandström anför de instanser som behandlar ansökningar i Sverige.
Migrationsverket, migrationsdomstolen och migrationsöverdomstolen.
– Det är ju först när man har fått avslag i alla tre instanser som man faktisk kommer att kallas för illegal, för att man har uttömt möjligheterna att på legal väg få stanna i Sverige.
Övriga som rör sig inom Sveriges gränser utan medborgarskap har valt att gå under "radarn", menar Marianne Sandström. Ofta rör det sig om kriminellt belastade personer eller internationellt efterlysta.
– Jag tycker att det perspektivet saknas ibland i debatten. Det är inte så att vi vill klämma åt alla som kommer hit, utan man måste fortfarande ha de rättigheter som vi har i Sverige. Att få sin sak prövad.
När det gäller Mats Eliassons ståndpunkter, säger hon:
– Jag kan förstå hans resonemang. Samtidigt innebär det resonemanget också att vi faktiskt upprätthåller ett samhälle där man har möjlighet att komma hit och leva i ett skuggsamhälle. Det här handlar om människohandel, om personer som blir utnyttjade.
Men tycker du att vi 2022 ska ha ett samhälle där man anger andra människor?
– Jag tänker att vi redan har ett samhälle där man i andra sammanhang anger människor. Vi har ett tämligen nitiskt skatteverk. Även när det gäller Försäkringskassan kan man säga att det pågår ett slags angiveri.
Marianne Sandström menar att den punkten i Tidöavtalet i grund och botten handlar om att få bort det skuggsamhället som finns i dag.
– Många av de som lever i dem bidrar till att svarta pengar finns i omlopp och att vapen är lättillgängliga, säger hon och fortsätter:
– Det finns väldigt få länder där man har det här generösa sjukvårdssystemet som vi har i Sverige. I många andra länder står du helt utanför möjlighet att söka vård, exempelvis i USA.
Heléne Adell, vice ordförande för Liberalerna i Norrbotten, säger sig ha förståelse för uppropet.
– Jag kan väl säga att det finns punkter i Tidöavtalet som vi Liberaler tycker är en aning besvärliga, som vi kanske inte kan skriva under på till hundra procent.
Men ni står ju bakom regeringen.
– Det finns mycket gott i Tidöavtalet. Både dåliga och bra sidor, sett ur liberal ståndpunkt.
Vad har du för tankar om det här uppropet, att sjukvårdspersonalen inte kan acceptera att ange papperslösa?
– Jag förstår dom. Jag förstår dom fullkomligt.
Är det då så att ni har händerna bakbundna när ni ingår i Regeringen?
– Vi har skrivit under ett avtal. Sedan får vi arbeta med det vi har, som vi kan arbeta med.
Men genom att ingå i Regeringen står ni ju bakom förslaget att ange personer.
– Vi kan inte frita oss från något ansvar, utan vi är en del av Tidöavtalet. Så det är som det är.
Heléne Adell konstaterar sedan:
– Jag tror att alla Liberaler tycker det är jobbigt, på grund av den situation som Tidöavtalet har satt oss i.