Svampexpertens bästa tips

Norrbottningens intresse för svampplockning ökar. Veckans Personen är svampkonsulenten Annika Nordberg som får oss att öppna upp ögonen för skogens delikatesser.

Annika Nordberg älskar att lära ut om svampskogen.

Annika Nordberg älskar att lära ut om svampskogen.

Foto: Jessica Tervaniemi

Norrbotten2018-09-06 14:32

Vi är nyfikna! Berätta vad en svampkonsulent gör.

– En svampkonsulent folkbildar och lär ut genom att hålla kurser kring svampplockning. Vi är länken mellan folket som vill ut och plocka och läran om det. I och med att det kan handla om en livsfara så är det en viktig länk. Sedan kan folk som är ute i markerna komma förbi sin lokala svampkonsulent och visa upp sin korg som vi sedan godkänner. Vi kollar inte på foton, det är så pass viktigt att se svampen live.

Är det många som söker upp dig?

– Nej, jag tror att det är få som har nåtts av informationen om att den här tjänsten finns.

Hur ser deltagarantalet ut på dina svampkurser?

– Det är för många. Jag skulle kunna ha hur många kurser som helst. Men i år blir det två kurser.

Var i skogen ska man ge sig ut för att hitta svamp?

– Det beror lite på vad man letar efter. Ett bra tips är att hålla sig efter stigar, då är det förhållandevis enkelt att hitta svamp. Ta en promenad med svampkorgen och en kniv, gärna med kompisen eller hunden. Och glöm inte mobilen!

Nej, det kan ju vara bra att ha om går vilse. Men vilken är din favoritsvamp?

– Rödbrun stensopp (Tallkalle), som är Karl-Johansvampens bror. Den växer oftast i symbios med tall.

Varför är det din favorit?

– Den är stor och matig. Vacker. Den har en nötig smak, håller sig fin och är lätt att lära känna. Sedan är den snygg att titta på.

Hur duktig är norrbottningen på att ge sig ut för svampplock?

– Vi blir bättre och bättre. Intresset ökar lavinartat.

Hur länge pågår svampsäsongen?

– Vissa svampar, eller kantareller, kommer igång tidigt. Men man kan säga att det pågår från sensommaren, fram till frosten och lite till. Det finns svampar som växer upp först efter frost, exempelvis matsvampen frostvaxing som kräver en frostnatt för att komma upp.

Vilken är den vanligaste svampen i våra skogar?

– Olika typer av soppar och kremlor. Båda är matsvampar. Men kremlor är ingen nybörjarsvamp eftersom att det finns en förväxlingsrisk med lömsk flugsvamp och vit flugsvamp, de har skivor under sig. Så man behöver kunna lite mer om den.

Finns det någon svamp i länets skogar som är dödlig?

– Den vita flugsvampen har setts här omkring. Sedan har vi toppig giftspindling. Den slår ut njurarna, det lömska med den är att det kan ta en vecka innan symtomen kommer. Då har man kanske redan glömt bort att man ätit svampen. Om du får i dig ett svagare svampgift som går på mage och tarm så kan du känna det bara efter någon timme eller dagen efter. Ju farligare giftet är, desto senare kommer symtomen. Då har den hunnit förstöra så mycket i kroppen. Men med dagens sjukvård kan de flesta fall räddas. Men det kan innebära en livslång dialys och besvär. Därför ska man gå en svampkurs.

Vilka är de vanligaste misstagen när man plockar svamp?

– Det farligaste är om man får med sig något som är otjänligt av olika anledningar. Det finns olika typer av gift, vissa är magtarmsretande och andra är dödliga. Det är det västa misstaget, säger Annika Nordberg.

Annika Nordberg

Ålder: 45 år.

Bor: Ersnäs.

Intressen: Djur och natur, matlagning.

Yrke: Distributör.

Familj: Familjen och djuren.

Äter helst: Ekologiskt, vilt och närproducerat.

Dricker helst: Vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!