Svalt intresse för solenergi

Solen hamnar i skuggan - i alla fall som energikälla i Norrbotten.
Länet hamnar på sista plats när det gäller ansökningar om solcellsstöd.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Norrbotten2011-04-13 10:40

Det är branschföreningen Svensk Solenergi som har sammanställt statistik över antalet ansökningar om solcellsstöd.

Över tusen ansökningar har lämnats in och 186 miljoner kronor har beviljats från 2009 till och med den 31 mars 2011.

Men i Norrbotten verkar få vara intresserade.

Kärvt för solcellsproducenter

Av bara tio ansökningar har två i länet beviljats sammanlagt 250 000 kronor, vilket motsvarar en krona i stöd per invånare.

Detta kan jämföras med Jönköpings län, där 35 miljoner kronor - 105 kronor per länsinvånare - betalades ut i solcellsstöd.

- Det är lite underligt eftersom solcellsproduktionen sker i Norrland, till exempel på Eco supplies solar i Gällivare, säger Andrew Machirant, vice ordförande Svensk Solenergi.

I sammanhanget kan nämnas att solcellsproducenterna i länet har det kärvt. Eco supplies solar AB förlängde inte kontrakten med sina 30 visstidsanställda och Latitude solar AB Porjus tvingades varsla 30 personer 2009.

Inga demoanläggningar

En anledning till det svala intresset i norr har, enligt Andrew Machirant, att göra med bristen på demonstrationsanläggningar.

- I södra Sverige har det byggts demoanläggningar i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. Det gav ett stort medialt intresse. Vi försökte bygga en demoanläggning på Gällivare flygplats men politikerna tyckte att det var för dyrt, säger Andrew Machirant.

Han anser även att det treåriga stödsystemet inte är optimalt.

- Det är först till kvarn som gäller och när det lanserades hade främst län i södra Sverige förberett ansökningar. Många har därför inte fått sina pengar beviljade, bland annat i Norrland.

Beror det bristande intresset också på att Norrbotten har färre soltimmar vintertid?
- Visst påverkar instrålningsnivån. Sen har södra Sverige en större befolkningskoncentration och tekniken lämpar sig bäst i bebyggda miljöer där. Solcellerna ska sitta på tak och fasader, inte som stora markanläggningar. Men vi tror på solenergin, den är definitivt ett komplement. Vi hoppas att den, tillsammans med vattenkraft, vindkraft, kan ersätta fossila bränslen, säger Andrew Machirant, Svensk Solenergi.

Fakta/Solcellsstödet

Solcellsstödet, som infördes den 1 juli 2009, är ett treårigt stöd som uppgår till max 60 procent av investeringskostnaderna och riktar sig till både företag, organisationer och privatpersoner.

Solceller omvandlar energin i solstrålningen till el i form av likström. Solceller skiljer sig från solfångare, som omvandlar energin i solstrålningen till värme, vanligtvis i form av tappvarmvatten. Det går även att söka stöd för installation av solfångare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om