Svag krona gynnar turismen i Norrbotten

Den svaga kronan och fenomenet Svemester gör att turismen ökar i Norrbotten. "Det blir ju skatteintäkter i slutändan", säger Lars Lindberg, driftansvarig för Lapland resorts.

Den svaga kronan är en orsak till den ökande turismen i länet.

Den svaga kronan är en orsak till den ökande turismen i länet.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Norrbotten2019-08-08 05:00

Det finns ingen officiell statistik ännu, men turistbranschen vittnar om att ett ökat antal turister till Norrbotten under sommaren 2019.

– Det är framför allt fjällen och kusten som lockar, säger Erica Mattson, avgående vd för Swedish lapland.

Ökningen av turister kan kopplas till flera olika anledningar. En av dem är trenden Svemester tror Erica Mattsson.

– Sverige har ju ett brett utbud, det är många som har drömmen att visa de svenska fjällen för sina barn.

Vid kusten är det mest norrmän, finnar och svenskar som semestrar.

– Det finns ett ökat utbud på vad man kan göra i Norrbotten. Den svaga kronan gör att shopping och restaurangbesök blir populärt för våra skandinaviska grannar.

Den svaga kronan har även bidragit till ökningen av svenska turister som söker sig till Norrbotten.

– Man får mer för kronan hemma i Sverige än vad de hade fått på utlandssemestern, säger Lars Lindberg, driftchef vid Laplands resorts

Lars Lindberg har ansvar för Björkliden skidort säger att sommarens bokningar har ökat med 17 procent jämfört med de senaste fyra åren. Det är inte bara svenskar som står för turistökningen.

– Det är såklart turister från Norge och Finland. Men även en ökning av turister från Centraleuropa, fransmän, spanjorer och holländare.

Med den ökande turismen kommer även en större konsumtion.

– De utländska turisterna är väldigt köpstarka. Även om de bor i tält eller stuga blir det många restaurangbesök, säger Lars Lindberg.

De svenska turisterna hyr oftast ingen guide när de ger sig ut på fjällen. Men gästerna från Centraleuropa är inte sena med att betala lite extra för en paketupplevelse.

– De köper oftast de guidade turerna, även om det bara är dagsturer.

Den ökande turistnäringen gynnar fler än bara turistföretagen säger Erica Mattson.

– Arbetstillfällena ökar, restauranger ska hållas öppna längre, det blir fler guider och fler expediter i mataffären. Det är service som även lokalborna kan ta del av.

Lars Lindberg håller med. För sju år sedan kunde Björkliden bara hålla öppet resorten under sex månader. Idag är man uppe i drygt nio månader.

Nu kan Lars Lindberg erbjuda en del anställda nio månaders kontrakt, det gör att en del anställda väljer att skriva sig i Kiruna kommun istället för att bara säsongsarbeta.

– Det blir ju i slutändan skatteintäkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!