Varje år är det 535 personer i Norrbotten som får stroke eller tillfällig syrebrist i hjärnan (TIA), uppger Region Norrbotten. Enligt Socialstyrelsen ska vård i akutfasen bedrivas vid strokeenheter och målnivån är satt att 90 procent av alla strokepatienter direkt ska hamna på rätt avdelning. I landet är det tre regioner/landsting som når den nivån och Norrbotten är en av dem. Riksgenomsnittet ligger på 78 procent.
– När hjärnan har fått sig en törn så mår nervcellerna inte så bra. Det första dygnet är väldigt viktigt för att rädda dem. Om det är en hjärninfarkt försöker vi få bort proppen. Oavsett om det är en hjärninfarkt eller hjärnblödning håller vi noggrann koll på blodtryck, blodsocker och syrehalten i blodet för att de skadade nervcellerna skall må så bra som möjligt. Det är också viktigt att så tidigt som möjligt komma igång med rehabilitering, säger överläkaren Johan Niklasson.
I Norrbotten anses personalen vara snabba på att ge propplösande behandling vid stroke.
– Vi ligger ganska bra till idag, i snitt tar det 35 minuter från att patienten kommit in till sjukhuset jämfört med 40 minuter som är målet nationellt. Men vi vill bli ännu snabbare, för ju fortare man ger propplösande behandling desto mer effekt får det, säger Johan Niklasson.