Under tisdagen meddelade S-MP-regeringen att de går vidare med undantagslagen för Cementa och kalkbrytningen på Gotland.
Därmed körs Lagrådet över, som tidigare hade underkänt lagförslaget.
Centerpartisten Linda Modig, som själv brinner för att reformera tillståndsprocesserna men samtidigt värnar om juridiken och mark- och miljödomstolens suveränitet, beskriver den kommande riksdagsomröstningen som att välja mellan ”pest eller kolera”.
– S har målat in sig i ett hörn och gjort självmål i tillståndsprocessen. I snart åtta år har de suttit med armarna i kors och låtit systemet kring miljöprövningarna kollapsa. Alla deras underlåtenhetssynder leder till den här apokalypsen, säger C:s riksdagsledamot från Övertorneå.
Hur kommer C att ställa sig?
– Jag ska först diskutera det med riksdagsgruppen. Om vi står inför det faktum att Cementas verksamhet upphör inom 40 dagar, vilket avbryter all svensk gruvnäring och allt byggande, och fryser den pågående samhällsomvandlingen i Malmfälten, då kommer jag tala för att vi måste släppa igenom regeringens proposition.
Hon beskriver det närmast som utpressning att regeringen nu söker stöd hos riksdagen för att få igenom undantagslagen.
– Detta blir en av mitt livs tyngsta voteringar. Att bidra till att en regering utsätter en riksdag för att trycka igenom en lagstiftning med enorma brister till både form och innehåll, som lagrådet säger att undantagslagen har, gör ont i själen, så utpressning är ett adekvat ord i sammanhanget.
Regeringens Cementahantering sker samma vecka som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar höstbudgeten.
– Mest positivt är landsbygdssatsningen som har flera kraftfulla åtgärder. Andra viktiga delar var skattesänkningarna för alla med medelinkomster eller lägre. Klassisk centerpartistisk politik. Regeringen har uppvisat en lyhördhet för oss, det välkomnar jag, säger Modig.
Däremot kritiserar hon införandet av familjeveckan och andra mer vänsterorienterade insatser på exempelvis arbetslösa och sjukskrivna.
–Att i detta läge använda 3,5 miljarder kronor på familjeveckan är svårsmält. Att regeringen orienterar sig vänsterut med olika symbolfrågor, är inget som C har önskat.
Hur röstar C i budgetvoteringen?
– Att rösta på ett annat partis budget är ett jättestort steg. Vi har aldrig gjort det tidigare, utan hedrat praxis genom att lägga ned rösterna. Men om regeringen levererar vad gäller omställningen av arbetsrätten, ett mer rättvist strandskydd och en stärkt äganderätt i skogen, då kan vi överväga att rösta på deras budget.
MP menar att stärkt äganderätt i skogsfrågan och uppluckrat strandskydd inkräktar på Allemansrätten och att de rentav lämnar regeringen om era krav slår igenom?
– Varsågoda att kliva av, säger jag. C har inte bett om att MP ska sitta i regeringen. Men vi har ett handslag med Löfven och MP:s språkrör på dessa punkter. Att Per Bolund och Märta Stenevi inte får stöd hos sitt parti, är inte vårt bekymmer.
Hon är överlag hård i kritiken mot just MP.
– Propagandan från dem är enormt överdriven, sämsta sortens fundamentalistiska miljöpolitik. MP har en verklighetsfrånvänd syn på många av Sveriges problem, det gäller såväl skogspolitiken som gruvpolitiken.
Men C vänder också udden mot V, som de har krävt ska hållas utanför budgetförhandlingar och inflytande helt.
Linda Modig vidhåller att S och MP i stället måste söka sig mot den så kallat "breda mitten".
– Det är regeringen som måste få igenom sin budget i riksdagen, där det trots allt är en högermajoritet, och därför måste den ha en slagsida åt mitten.
Alternativt att både C och V röstar på den?
– Ja, men C är ett borgerligt, liberalt parti. Om inte budgeten lutar mot mitten, då släpper vi inte igenom den.
Ulla Andersson (V) menar att ni agerar trotsigt. Hur vill ni bemöta det?
– Det får stå för henne. V:s retorik hänger ju inte ihop för fem öre. Förra veckan stod partiledaren Nooshi Dadgostar i riksdagen och sa att S har ingått en självmordspakt med C. Varför vill i så fall V vara med i den?
Varför vill ni helt exkludera V från alla förhandlingar och allt inflytande?
– Därför att V är vår ideologiska motpol i den ekonomiska politiken. Varför ska vi då använda våra mandat till att släppa igenom en S-MP-regering med stöd av V?
Samtidigt har ju C inget alternativ högerut, då M-ledaren Ulf Kristersson numera representerar ett borgerligt regeringsunderlag med stöd av SD. Vad finns det då för ”bred mitt”?
– Det finns liberaler inom både M och L, även liberalt sinnade socialdemokrater och rentav miljöpartister. Därför har jag goda förhoppningar om att vi kan förena de goda krafterna i de partierna efter nästa val. Det svenska folket vill ha breda lösningar i mitten av politiken, och det ska jag jobba järnet för.
Linda Modig har nyligen beslutat att kandidera till riksdagen igen. Dessutom väljs hon med all sannolikhet till ny vice ordförande för C vid partistämman som inleds på torsdag, då hon är valberedningens förslag och inga andra nominerade utmanar henne.
– Jag får ett mycket stort ansvar att lyfta fram alla frågor som rör svensk glesbygd och landsbygd, en ny plattform för att föra ut alla viktiga budskap om tillståndsprocesserna. Det gäller även hela berättelsen om Sverige, inte minst den gröna omställningen i Norrbotten.
– Jag är stridslysten, har lagt egna reformförslag när det gäller miljöprövningarna. Så länge det finns malm i backen kommer jag fortsätta striden, säger Övertorneåpolitikern.