Strejken: Arbetsgivarna svarar med lockout

När byggstrejkens första dag går mot sitt slut svarar Sveriges Byggindustrier med en lockout. Sammanlagt omfattas mellan 9 700 och 12 000 byggnadsarbetare.

STANNAR. Bygget av höghusen på Lulsundsberget stannar helt inom en vecka om Byggnads strejk fortsätter.

STANNAR. Bygget av höghusen på Lulsundsberget stannar helt inom en vecka om Byggnads strejk fortsätter.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2016-04-12 17:02

Lockouten gäller de Byggnadsmedlemmar som är anställda i företag som direkt eller indirekt påverkas av strejken. Arbetsgivarna utestänger alltså Byggnadsanställda från de strejkdrabbade arbetsplatserna, vilket innebär att de får lön från fackets strejkkassa i stället för från arbetsgivaren.

– Medlarna har gett oss två olika bud och ändå väljer Byggnads att ta till strejkvapnet. Det drabbar våra små och medelstora företag allra mest och därför ser vi i dag ingen annan lösning än att skydda våra företag, säger Ola Månsson, vd för Sveriges byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Lockouten är både en spegellockout – vilket innebär att arbetsgivaren stänger ute de strejkande medlemmarna – och en försvarslockout, vilket innebär att man också stänger ute anställda på företag som indirekt påverkas av strejken.

Lockouten inleds den 22 april om inte strejken är över, och utökas den 26 april.

I Norrbotten gäller lockouten Byggnadsmedlemmar på de fyra strejkande byggena liksom ett antal underleverantörer: anställda på Piteå Golv & Kakel och MJ Norr Montage som arbetar på Nåidens trygghetsbostäder i Gammelstad, liksom anställda på Nyab Sverige, Bergnäsets ställningsmontage, Havator och Ruukki Construction som arbetar med stadshusbygget i Kiruna.

Det här är en lockout

Lockout innebär att arbetsgivare utestänger anställda från deras arbetsplats. Det är en stridsåtgärd som gör att arbetstagarens lön betalas ut från fackets strejkkassa i stället för från arbetsgivaren.

En spegellockout innebär att arbetsgivaren stänger ute samma personer som facket tagit ut i strejk.

En försvarslockout innebär att även de företag som drabbas indirekt av strejken, exempelvis underleverantörer, omfattas.

En totallockout innebär att fackanslutna anställda på samtliga medlemsföretag stängs ute, men någon sådan handlar det alltså inte om i byggkonflikten i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om