Regeringens förslag innebär ett flertal olika åtgärder som endast kommer att gälla nya personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar. Fordon som registreras efter 1 juli i år. Det kommer alltså inte att gälla äldre bilar.
– Vi ställer och generellt bakom idén om bonus-manus på fordonssidan och den här reduktionsplikten på bränslesidan, säger Carl Zeidlitz som är trafiksäkerhetsansvarig vid Motormännen.
Bonus-malus innebär att de som kör mindre miljöbelastade bilar får en bonus medan de som kör särskilt törstiga bilar får en straffavgift, där straffavgiften finansierar bonusen.
För bensin och dieselbilar tas en förhöjd fordonsskatt ut under de tre första åren, 82 kronor per gram koldioxid utöver 95 gram upp till 140 gram. Utöver 140 gram är skatten 107 kronor per gram. Efter de tre åren är koldioxidbeloppet 22 kronor per gram koldioxid utöver 111 gram.
Samtidigt tar man bort den femåriga befrielsen från fordonsskatt för miljöbilar och förändrar den supermiljöpremie som regeringen införde för att öka försäljningen och användningen av nya bilar med låg klimatpåverkan. Istället införs en bonus, 60 000 kronor för bilar med noll-utsläpp. Bonusen faller linjärt till 10 000 kronor i förhållande till en ökande utsläppsnivå på 60 gram.
För gasbilar är bonusen 10 000 kronor. Ett krav är dock att bonusbeloppet högst får motsvara 25 procent av bilen nypris.
– Vi hade gärna sett att den här manusen, straffskatten, hade legat som en klumpsumma i samband med registreringen och inte utslagen över tre år, säger Carl Zeidlitz.
Enligt en beräkning som Expressen gjort så innebär skattehöjningen inklusive miljö- och bränsletillägg för en Volvo XC60 D4 AWD aut med ett CO2 utsläpp på 144 gram per kilometer att kostnaden ökar från 3 909,82 kronor till 6 674,88 kronor.
För en Volkswagen Golf GT 2,0 TDI med en utsläppsnivå på 111 gram per kilometer skulle kostnaden öka från 1 463,2 kronor till 3 422,72 kronor
– I det här förslaget så är tanken att manusen ska bekosta bonusen. I framtiden kommer det att driva mot fler bonusbilar och högre bonusutgifter för staten och då är risken att man kommer att höja skatterna ännu mer, säger Carl Zeidlitz.
De här åtgärderna ska bidra till att uppfylla det klimatmål som regeringen beslutade i juni 2017 och som innebär att utsläppen från inrikes transporter utom inrikes flyget ska minska med 70 procent till 2030 i jämförelse med 2010.