PRO Norrbotten samlade ihop ett gäng och kom till Mediehuset utrustade med mobiltelefoner, datorer och bank-id. Medverkade gjorde ordföranden Sten Fors, 75, Anders Berg, 73, Bertil Pääjärvi, 77, och Margaretha Lindbäck, 77.
Testdeltagarna fick välja mellan att utföra testet på mobiltelefon eller dator. Sten Fors valde dator, de övriga använde sina mobiltelefoner. Eftersom alla deltagare redan vaccinerat sig (åtminstone med första dosen), ingick inte bokning av vaccinationstid som en del av testet.
– Jag hade det jättekrångligt med det där när jag gick in via datorn. Jag förstod inte först att man skulle gå in via sin hälsocentral för att boka vaccination, säger Bertil Pääjärvi.
Första utmaningen är att lägga till en mottagning i "Mina sidor". Deltagarna har redan sina hälsocentraler tillagda. Sten Fors väljer öron-näsa-halsmottagningen vid Sunderby sjukhus och stöter genast på patrull.
– Jag har testat med alla möjliga sökord, men den hittar inte mottagningen. Det är en dålig sökmotor, konstaterar han.
Till sist upptäcker han att det går att klicka på "sök" utan att ha skrivit in något sökord.
– Då kommer det upp en lista med 536 träffar och då kan man scrolla sig fram till rätt mottagning. Det här tycker jag inte fungerade bra, säger Sten Fors.
Margaretha Lindbäck upptäcker att hon har ett bokat besök på Gammelstads hälsocentral, något hon ställer sig frågande till. Anledningen är att regionen organisatoriskt har placerat vaccinationsmottagningen på Coop arena under Gammelstads hälsocentral.
– Det här är ganska förvirrande. Nu vet jag att det är på Coop arena, men det är klart man blir fundersam när man loggar in och ser att man ska till Gammelstaden, säger hon.
Nästa utmaning blir att boka egenprovtagning för covid-19. De som använder mobiltelefon måste scrolla ganska långt ner på sidan för att hitta genvägen till bokningen, som ligger under rubriken "Regionen rekommenderar".
– Det här är något man måste hålla på med för att lära sig. Det är ingen nybörjare på telefon som hittar det där. Vi borde ordna kurser på PRO. Många av våra medlemmar har bara Doro, säger Margaretha Lindbäck.
Hon menar att när man måste scrolla långt är man rädd att tappa bort sidan man var på innan. På datorn visas innehållet mer översiktligt än i mobiltelefonen.
Anders Berg konstaterar att man inte får vara rädd för att klicka på olika saker och navigera runt på sidan.
– Jag tror problemet för många är att man inte törs klicka, säger han.
– Jag tillhör dem som är jävligt dålig på ny teknik, jag tror inte jag hade fixat det där själv, säger Bertil Pääjärvi.
En brist som de alla ser är att det inte är möjligt att agera ombud för en annan vuxen i 1177.
– I många hushåll är det en av parterna som klarar av att logga in och göra ärenden, då vore det bra om man kunde göra det för sin respektive, säger Sten Fors.
Följande utmaningar blir att pröva lista om sig och läsa sin journal. Det går bra för samtliga deltagare.
– Jag tycker det är fantastiskt att det här finns, men det är klart man måste vara öppen för att lära sig. Ofta drar man sig för att ringa till vården då man vet att de är så tungt belastade, det är toppen att man kan logga in och se sina provsvar till exempel, säger Margaretha Lindbäck.