Stormigt värre

Stormen höll Norrbotten i ett fast grepp i går. Sportlovsfirare blåste inne på skidanläggningarna och i Abisko gav väderstationen på toppen av berget Nuolja upp.

"Man såg inte ens mellan husen. Jag kröp till jobbet", sa Emmelie Stuge, receptionist vid turiststationen.

"Man såg inte ens mellan husen. Jag kröp till jobbet", sa Emmelie Stuge, receptionist vid turiststationen.

Foto:

NORRBOTTEN2011-03-03 10:42

- Den funkar inte längre så vi vet inte exakt vilket väder det är på fjället. Det blåser nog mycket här på turiststationen. Om jag tittar ut genom fönstret ser jag precis över gårdsplanen, det är ett rejält snödrev. Det är medelvindar på 12-13 m/s och i byarna uppemot 25 m/s. På fjället gissar jag att det är medelvind på 20-25 m/s och över 30 m/s i byarna, sa Mattias Hellgren, som är sportchef vid Abisko turistanläggning, när NSD pratade med honom på förmiddagen.

Strömavbrott
Anläggningen var stängd och alla guiderna och gästerna kurade
inomhus.

- Jag hoppas att alla förstår att man läser en god bok en sån här dag, sa Hellgren.

I Riksgränsen hade man problem med strömavbrott.

- Strömmen gick första gången vid 3-tiden i natt, sen har den kommit och gått några gånger. Men vi har ganska bra med stormaktiviteter. Bland annat har vi haft en snöskovandring, så man kan få känna på hur det är att vara ute i sånt här väder, sa platschef Torbjörn Utsi.

Blåsten och snödrevet gjorde bergen än mer lavinfarliga. I Abisko var lavinrisken högsta möjliga, en femma på skalan, medan Riksgränsen hade en fyra.

Vägen mellan Björkliden och Riksgränsen stängdes, och vid lunchtid ställde SJ in alla avgångar eftersom spåren efter Malmbanan drev igen.

I Kebnekaise fjällstation var det låga ställningar som gällde på morgonen.

- Man såg inte ens mellan husen. Jag kröp till jobbet. Om man stod upp så blåste man omkull, sa Emmelie Stuge, receptionist vid turiststationen.

- Det är tredje dagen i rad som det blåser hårt och allra värst var det i natt. Då dånade och skallrade det i rutorna.

Vid Stora sjöfallet pågår den årliga isklätterveckan. Där gjorde Anders Strömberg och hans kompisar ett försök att ta sig ut.

20 sekundmeter
- Vi tog oss fram till dammen men där vände vi. Det var minst 20 sekundmeter i byarna och blåste rejält även vid berget. Det är trots allt bara en hobby och det finns gränser för hur mycket man vill lida, sa Strömberg.

Även i inlandet och vid kusten blåste det rejält.

Den högst uppmätta vindhastigheten i Sverige är från 20 december 1992, när det blåste 81 m/s i Tarfala. Forskningsstationen flyttade sig en meter och ett uthus flyttade sig över en bäck!

FAKTA Beauforts vindskala

0-0,2: lugnt.

0,3-3,3: svag vind.

3,3-7,9: måttlig vind.

8,0-13,8: frisk vind.

13,9-20,7: hård vind.

20,8-24,4: mycket hård vind.

24,5-28,4: storm.

28,5-32,6: svår storm.

32,7- : orkan.

➤ Vindhastigheten är angiven i meter/sekund och benämningarna gäller till land. Till havs gäller andra benämningar, exempelvis bris och kuling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om