Idag drabbas ungefär 25 kvinnor om dagen drabbas av bröstcancer och 20 män av prostatacancer i Sverige. Tillsammans med lungcancer och tjocktarmscancer utgör de fyra typerna ungefär 40 procent av alla cancerfall.
Blir man sjuk kan det spela stor roll var bostadsorten är då väntetider och behandlingar skiljer sig ordentligt mellan länen enligt en ny rapport från Cancerfonden.
– I värsta fall kan det påverka det medicinska förloppet, men framförallt påverkas patienternas välmående i väntan på behandling, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.
Inom länen spelar det även stor roll vilken typ av cancer man drabbas av sett till vilken vård som kan erbjudas. Norrbotten utmärker sig positivt när det gäller framförallt bröstcancer.
– 91 procent får operation i tid inom målet på 28 dagar efter att en välgrundad misstanke om bröstcancer har gjorts och där ligger de i topp. När det gäller prostatacancer ska en operationstid ges inom 61 dagar efter att beslutet om operation har tagits. Ingen region har klarat det målet men här har Norrbotten inte skickat in statistiken till underlaget, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.
Vid lungcancer är siffrorna inte lika bra sett till vårdkedjan. Regionen klarar målet ganska precis med att väntetiden mellan remiss och läkemedelsbehandling inte ska vara längre än 40 dagar. Behövs det en operation är målet att 90 procent ska opereras i tid. I Norrbotten är siffran så låg som 72 procent.
– I många regioner är det inte en fråga om resurser utan organisationen vilket är en fråga för politikerna, säger Årehed Kågström.
I de fall när patienter har lokalt avancerad lungcancer kan cytostatika vid strålbehandling vara aktuell. Behandlingen är mycket krävande och kommer därför aldrig att kunna erbjudas till alla patienter. Målet ingen region når upp till är att 75 procent av alla som skulle kunna få behandlingen – ska erbjudas den. Snittet i riket ligger så lågt som 39 procent och Norrbotten har en bottennotering med 24 procent.
– När det gäller lungcancer måste politiker titta på varför länet ligger sämre till. Bröstcancer behandlas på ett bra sätt och då kanske man måste titta på hur den vården är organiserad, säger Årehed Kågström.