Stora skillnader i läkemedel till äldre

I Överkalix och Arvidsjaur har var femte person över 80 år fått olämpliga läkemedel utskrivna under 2016. I Kalix var det bara var tionde.

Stora skillnader. Olämpliga mediciner med hög risk för biverkningar skrivs ut till var femte person över 80 år i flera av länets kommuner.

Stora skillnader. Olämpliga mediciner med hög risk för biverkningar skrivs ut till var femte person över 80 år i flera av länets kommuner.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Norrbotten2017-07-24 19:47

Det finns stora skillnader mellan kommuner gällande utskrivningen av olämpliga läkemedel, som har hög risk för biverkningar, hos äldre. Det visar uppgifter som nyhetsbyrån Siren har tagit fram, uppgifter som bygger på statistik från Socialstyrelsen.

I vissa kommuner har nära en fjärdedel av alla över 80 år någon gång under 2016 fått olämpliga läkemedel utskrivna, medan många andra kommuner ligger under tio procent.

Bland kommunerna i Norrbotten ligger förskrivningen av olämpliga läkemedel högst i Överkalix, där 21,84 procent av de äldre över 80 år fått olämpliga läkemedel under 2016. I Arvidsjaur var andelen 20,36 procent, i Älvsbyn 19,65 procent, i Boden 18,85 procent, i Piteå 18,2 procent, i Arjeplog 17,67 procent och i Luleå 16,8 procent.

Den lägsta förskrivningen skedde i Kalix kommun, där 12,07 procent av de som fyllt 80 år fått olämpliga läkemedel utskrivna någon gång under 2016. Det placerar Kalix kommun på plats 246 av landets 290 kommuner enligt nyhetsbyrån Sirens sammanställning.

– Det är ingen som riktigt har tittat närmare på varför vissa kommuner ligger mångdubbelt högre än andra. Man kan säga att det är tecken på en kvalitetsbrist att det ser ut så, säger Johan Fastbom på Socialstyrelsen till nyhetsbyrån Siren.

Socialstyrelsen kallar läkemedel olämpliga för äldre om det finns hög risk för biverkningar. Exempel på sådana är bensodiazepiner med lång halveringstid, läkemedel med betydande antikolinerga effekter samt Tramadol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!