Officiellt startdatum för vaccination mot influensa och covid-19 var den 7 november.
Enligt Eva Pettersson, vaccinsamordnare Region Norrbotten, har regionen framfört vid möten nationellt att de önskar att ansvarsfördelningen angående vaccinationerna mot covid-19 förtydligas.
– Det kommer delvis att komma rekommendationer i Tegnells rapport i slutet av januari, men vi får se var ansvarsfrågan sedan landar. Till dess försöker vi göra vårt bästa för att våra riskgrupper ska få sitt vaccin inom rimlig tid, säger hon.
Trots att vaccinationen mot covid-19 pågått i drygt tre veckor har regionen ännu inte börjat vaccinera de personer med hemsjukvård och på särskilda boenden för äldre, SÄBO, inom Jokkmokks kommun.
Enligt Maria Sjöberg Fjellvind, enhetschef på Jokkmokks hälsocentral beror detta på att de först i fredags fick listorna från kommunen gällande vilka som är i behov av vaccinering, något de muntligen bad om från kommunen på ett samverkansmöte i slutet av oktober och sedan i ett mejl den 8 november.
– Nu har vi fått de papperna, så i går (red. anm. måndag) började vi planera hur vi ska gå till väga för att fara ut.
Maria Johansson på hälso- och sjukvårdsenheten i Jokkmokk kommun menar att hälsocentralen i Jokkmokk har haft möjlighet att planera inför vaccineringarna tidigare.
– För de kan se vem som har hemsjukvård, däremot kan de inte vilka som är på SÄBO. De vet ungefärligt antal för det skiljer sig inte någonting från förra året, det är väl plus minus noll, säger hon.
Hon säger även att kommunen prioriterat att vaccinera personerna på SÄBO och inom hemsjukvården mot influensa och lunginflammation, något som nu är klart, då det i mejlet de fick den 8 november framgick att regionen skulle påbörja vaccinationen mot covid först i december.
– Det är klart det tar lite tid för man måste prata med anhöriga, vi har ju många inom hemsjukvården som vi måste åka till också för att få underlagen. Men i och med att de planerade i december, så nog hade vi kunnat göra det här fortare om de hade tänkt att de skulle planera vaccinationen i november. Men det har de ju inte gjort.
– Det är ju sent för det är många unga friska som har fått, de har ju haft drop-in hela november tror jag.
Uppdraget för covid-19-vaccineringarna är regionens enligt överenskommelsen mellan SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, och regeringen. Regionen behöver teckna överenskommelser med respektive kommun om att utföra vaccinationer mot covid-19, även för de grupper som kommunen har hälso- och sjukvårdsansvar för upp till sjuksköterskenivå det vill säga särskilda boenden för äldre och hemsjukvård.
Där sådan överenskommelse inte tecknas behöver ändå regionen stöd för utförandet, eftersom de behöver uppgifter om vilka inom hemsjukvården som önskar vaccin men inte kan ta sig till regions vaccinationsmottagningar. De behöver även kontaktuppgifter för att avtala om tider och hur de rent praktiskt ska ta sig in i dessa personer hem, förklarar Eva Pettersson.
Rutinerna för covid- och influensavaccination skiljer mellan kommunerna. I exempelvis Arvidsjaur sköter kommunen både vaccinering mot influensa och covid-19 inom hemsjukvården och på SÄBO.
– För de har tecknat en sådan här överenskommelse med oss. Och då gör man det samtidigt eftersom man kan ju bara sticka i varsin arm och sen är det klart, säger Eva Pettersson.
I Luleå har man istället valt att göra gemensamma besök, där en sköterska från regionen respektive kommunen vaccinerar mot covid-19 och influensa tillsammans inom hemsjukvården. Något som bland annat beror på att kommunerna och regionen inte delar samma vaccinationsjournal, med undantag för Haparanda kommun.
– Vi kan via samtycke från patienten se i journalen om de har fått vaccin eller inte, men om vi från kommunen ger någonting kan inte regionen se det. För att det ska var patientsäkert så har vi ett samarbete med regionen där man går tillsammans och vaccinerar, varav då den från regionen också kan läsa i journalen så man inte har fått dos tidigare och också ansvara för att det blir dokumenterat, säger Annika Jonsson, tf verksamhetschef för hälso- och sjukvård & folkhälsa på Luleå kommun.
Vidare berättar hon att de började vaccinera de patienter som rekommenderas vaccin mot covid och influensa inom hemsjukvården i slutet av vecka 45.