Stora hål i ekonomin för Folktandvården

Hårt krisdrabbade Folktandvården i Norrbotten drabbas av nya mångmiljonförluster på grund av coronapandemin. "Tvåsiffriga miljontal i förlust innan året är slut", säger divisonschef Jonas Thörnqvist.

Coronakrisen borrar stora hål i ekonomin för Folktandvården. "Möjligheterna att arbeta ikapp beror på hur länge restriktionerna fortskrider", säger Jonas Thörnqvist, divisionschef för Folktandvården.

Coronakrisen borrar stora hål i ekonomin för Folktandvården. "Möjligheterna att arbeta ikapp beror på hur länge restriktionerna fortskrider", säger Jonas Thörnqvist, divisionschef för Folktandvården.

Foto: Tore Meek

Norrbotten2020-05-26 19:52

Coronapandemin slår skoningslöst mot regionernas tandvård. En stor del av den planerade vårdverksamheten har ställts in, med intäktsbortfall på 300 miljoner kronor i månaden för landets regioner, enligt SKR:s siffror.

Folktandvården i Region Norrbotten har redan sedan tidigare stora underskott, främst på grund av personalbristen, och verksamheten fördubblade förlustsiffrorna i fjol, motsvarande 27 miljoner kronor.

Nu innebär pandemin, bristen på skyddsutrustning och restriktionerna från Folkhälsomyndigheten att tandvården drabbas ytterligare, då stora patientgrupper uteblir.

– All planerad tandvård för alla över 70 år samt övriga riskgrupper har ställts in. Uppsökande vård på äldreboendena likaså, även tandoperationer överlag. Det handlar om tusentals inställda besök i länet, säger Jonas Thörnqvist, divisionschef för Folktandvården.

Även besöken från allmänheten i övrigt påverkas av uppmaningarna om att inte uppsöka vård vid minsta symtom.

– Många sena återbud. Dessutom personal med symtom eller som har varit sjuka, även tvingade att vabba med barnen.  

De ekonomiska konsekvenserna blir stora.

– Vi håller på med tertialrapporten (januari-april). Resultatet påverkas omfattande, åt fel håll. Enligt prognosen för helåret handlar det om tvåsiffriga miljontal, säger Jonas Thörnqvist som inte preciserar intäktsbortfallen mer än så.

Men trots patientbortfallen råder inte arbetsbrist, bland annat genom att barntandvården prioriteras mera.  

– Vi tar även hand om våra långa köer i abonnemangstandvården. Problemet är att de patienterna redan har betalat för tandvård, så det ger inga intäkter.  

Delar av personalen, med grundutbildning som undersköterskor eller sjuksköterskor, har också varit en del av regionens omställning i coronakrisen.  

– Omkring 20 personer har jobbat i covid-vården, så det har inte varit så att personalen inte vet vad de ska göra. Det stora problemet är intäkterna.

Vilka blir följderna? Längre tandvårdsköer, ännu mindre tandvård till norrbottningarna?

– Patienter i riskgrupper kallas in så snart myndigheternas rekommendationer medger det. Samma gäller för inställda tandoperationer, uppsökande munhälsobedömningar, utåtriktade aktiviteter med mera. 

– Men möjligheterna att arbeta ikapp beror på hur länge restriktionerna fortskrider, säger Jonas Thörnqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!