Anropen från Ecall-systemet har ökat från 207 år 2018 till 1 544 i fjol, men endast runt en femtedel är riktiga nödsituationer. Resten är falska. Det visar SOS alarms rapport för 2019 som släpptes tidigare i veckan.
– Det är extremt högt. Det hade vi inte alls räknat med, säger Björn Skoglund, tjänsteutvecklare på 112 och krisberedskap på SOS alarm.
Konsekvensen av falsklarmen är att samhällets resurser kan skickas ut i onödan. I tisdags ryckte räddningstjänsten ut på ett falskt larm i Kiruna. Sträckan tur och retur var sju mil.
– Om vi får fler larm som egentligen är falska signaler då kommer vi felnyttja våra samhällsresurser som är till för att hantera olyckor. Det är ingen bra lösning för samhället, säger Mikael Andersson, tillförordnad chef på räddningstjänsten i Luleå.
Björn Skoglund befarar att nästa år kan larmen vara tredubbelt fler.
– Det är klart om det kommer att vara samma höga grad av felaktiga larm kommer det ta väldigt mycket mer tid av oss. Vi måste komma till bukt med det här problemet.
Hur kan man göra det?
– Dels handlar det om tror jag mycket om information till biltillverkare och att de är duktigare att upplysa sina kunder om hur det här fungerar.
Systemet består förutom en automatisk larmfunktion där krockkudden triggar i gång systemet som börjar skicka iväg data med bilens position, riktning med mera till SOS alarm som sedan kan kontakta bilen. Via en larmknapp kan föraren också larma manuellt.
Björn Skoglund tror att det finns en okunskap kring knappen. I dagsläget fungerar inte larmsystemet optimalt eftersom man använder sig av gammal teknik.
– Det här analoga modemet tar kanske 20–30 sekunder innan det drar i gång och kan skicka data och koppla upp telefonsamtalet. Har du smällt med bilen är det första du gör att kliva ur bilen.
Förutom Ecall-systemet erbjuder biltillverkare egna larmlösningar.
– När vi drog i gång Ecall trodde vi i vår enfald att de här biltillverkarnas egna larmcentraler skulle upphöra.
Det skedde inte. I dag går det att välja mellan vissa biltillverkares egna lösningar eller Ecall-systemet.
Bil Sweden, den svenska branschorganisationen för biltillverkare har varit involverade i processen med Ecall. Till följd av rapportens siffror planerar SOS alarm ett nytt möte med dem.
– Vi kommer att behöva redovisa problemet och hur det ser ut.