Stor kompetensbrist i Norrbotten kräver åtgärder

En rapport från Unionen visar att de stora industrisatsningarna i regionen har bidragit till en kompetensbrist som förväntas öka de kommande åren. "Den största kompetensresursen är personer som redan finns på arbetsmarknaden", säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

Martin Linder, förbundsordförande för Unionen.

Martin Linder, förbundsordförande för Unionen.

Foto: Peter Knutson

Norrbotten2022-10-28 16:00

I en undersökning har unionen frågat egna klubbar hos arbetsgivare i Norrbotten och Västerbotten om hur industriexpansionen påverkar befintliga arbetsgivare. Enligt den efterföljande rapporten "Kompetens avgörande för den gröna industriomställningen i norr", som släpptes i slutet av oktober och bygger på svar från 87 klubbar, upplever många företag att expansionen försvårar för dem att behålla anställda.

– Det är väldigt hög konkurrens om kompetens och arbetskraft i Norrbotten och Västerbotten och den drivs av de stora industrietableringarna som behöver många anställda. Ungefär 30 procent av våra klubbar i Norrbotten pekar på att deras företag har utmaningar med att hitta rätt kompetens, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

Rapportens prognos är att den stora industriexpansionen kommer att påverka kompetensförsörjningen hos så mycket som sex av tio arbetsgivare i Norrbotten och Västerbotten inom fem år.

Unionen har ett antal förslag på åtgärder som företag kan genomföra för att bli mer attraktiva och bättre hantera frågan om kompetensförsörjning.

– Det är viktigt att se till att personer som kommer hit från andra länder för att arbeta får schyssta arbetsvillkor och bra löner. Vi tror att det allra viktigaste är att de omfattas av svenska kollektivavtal, men vi tror också att föräldraledighet och en mindre hierarkisk kultur på företaget, den svenska samhällsmodellen med en tillåtande organisation, är attraktivt för många, säger Martin Linder.

Den stora möjligheten för att lösa utmaningarna finns däremot inte i omvärlden utan i närområdet, menar han.

– Den största kompetensresursen är personer som redan finns på arbetsmarknaden. Det finns ett antal åtgärder man kan genomföra som företag för att bli mer attraktiva för dem. En tredjedel av våra medlemmar i norr arbetar mindre på distans än de skulle vilja göra. Norrbotten och Västerbotten sticker ut i det fallet. Företagen skulle ha mer nöjda anställda om de kunde tillåta mer arbete på distans. Det är viktigt i regionerna, inte bara för att locka kompetens utan också med tanke på de långa avstånden i regionen.

Han nämner fler åtgärder för att nyttja befintliga yrkesverksamma i regionen. En av dem handlar om utbildning och vidareutbildning inom företagen.

– Det är viktigt att arbetsgivare, speciellt i små och medelstora företag, arbetar strategiskt och långsiktigt med kompetensutveckling. Bara hälften av våra medlemmar har genomgått kompetensutveckling under de senaste åren, så där finns mycket att göra. Det handlar inte alltid om att anställa nya utan om att se till att de anställda som redan finns i företaget får rätt förutsättningar att tillförskaffa sig den kompetens som efterfrågas i framtiden. Politikerna måste se till att utbildningssystemet har resurser för att ta fram utbildningar och kurser som går att genomföra på distans och är anpassade efter personer som är yrkesverksamma, säger han och fortsätter:

– Sedan har vi jämställdhetsaspekten. En mindre andel kvinnor arbetar inom industrin i Norrbotten och Västerbotten än i övriga delar av landet. Ett sätt för företag att bättre hantera kompetensförsörjningen är att bli mer attraktiva för kvinnor.

Vad är det viktigaste för arbetsgivare att tänka på för kompetensförsörjningen?

– Enskilda företag kan tänka på att den närmaste resursen är en redan anställd resurs, säger Martin Linder.

Undersökningen

Den genomfördes i mars 2022 och skickades till Unionens klubbar i Norrbotten och Västerbotten med minst 10 medlemmar, vilket innebar 240 klubbar. 87 klubbar svarade.

Rapportens resultat:

Konkurrens om arbetskraften behöver mötas genom att erbjuda attraktiva arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter.

Utbildningssystemet måste anpassas efter behov i regionen för att ta vara på arbetskraften.

Det måste bli enkelt och attraktivt att flytta till norra Sverige, såväl från övriga landet som från utlandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!