Stor brist på familjhem i Norrbotten

Kommunerna i Norrbotten vittnar om att det är svårt att hitta familjehem till barn och unga. I vissa fall tvingas barnet bli omplacerat utanför kommungränserna, och vill det sig riktigt illa kan barnet också placeras utanför länet.

chef. Monica Westman, områdeschef för Individ- och familjeomsorgen.

chef. Monica Westman, områdeschef för Individ- och familjeomsorgen.

Foto: Bengt-Åke Persson

Norrbotten2014-08-15 08:00

– Det är jättesvårt att få tag på familjer. Fler och fler backar ur och säger upp ansvaret. Det är familjer som varit familjehem tidigare men sedan vill de inte vara det längre, säger Monika Westman, områdeschef för individ- och familjeomsorgen i Kalix.

Hon tycker att det borde finnas bättre resurser och stöd till familjerna som ställer upp som familjehem.

I Kalix kommun finns i dagsläget ett 20-tal familjer som har barn placerade hos sig och kommunen försöker alltid hitta en placering till barnen som är så lokal som möjligt.

– Vi tror inte på att ha barnen placerade på andra orter. Vi strävar efter att familjerna som har sina barn placerade i ett familjehem ska kunna ha en god relation med varandra. Då är det lättare om barnen finns på plats och kan träffas, säger Monika Westman.

Många av kommunerna tar in extern hjälp i form av konsultföretag eftersom att tiden inte räcker till för de kommunanställda. Konsultföretagen utbildar och rekryterar familjer över hela Sverige.

– Vi köper in familjehem utifrån företag. I Kiruna ser det överlag mörkt ut med familjehemssituationen. Vi får skicka barnen över hela Sverige. Ibland kan det vara bra med ett miljöombyte men det är ju individuellt, säger Jeanette Ek, enhetschef för individ- och familjeomsorgen i Kiruna.

Arvidsjaurs kommun vänder sig också till konsultföretagen.

– Det kan många gånger hända att barnen placeras utanför kommunen då. I dagsläget har vi väldigt få barn placerade i familjehem i Arvidsjaur, säger Ann-Sofi Levander, socialchef i Arvidsjaurs kommun.

Konsultföretaget Brizad arbetar med att rekrytera och bistå med familjehem åt kommunerna.

– Kommunen erbjuder nog samma som vi gör, men väntetiderna blir väldigt långa om man går via kommunen, säger Tom Forsblom, ekonomichef för Brizad.

Vissa kommuner tycker att det är dyrt att gå via er, hur ser du på det?

– Jag tycker inte att priset är högt om man beaktar vad vi ställer upp med. Vi har en ständig 24-timmarsjour hos konsulenten som kan åka ut till familjen med kort varsel och stötta i svåra situationer. Vi har också en väldigt välutbildad personal. Vi utbildar våra familjehem och samlar dem en gång i månaden.

Tom Forsblom tror att synen på familjehem har förändrats genom åren och att det är därför som färre familjer ställer upp.

– Det är inte lika självklart att ta sig an uppdraget idag. Vi har en stor grupp familjehem som jobbat och slitit hårt i många år som känner att de gjort sitt. Det blir inte längre ett så kallat kall utan mer ett yrke nu förtiden.

Krav på familjehem:

Familjehemmet kan bestå av vuxna som är gifta, sammanboende eller ensamstående.

Familjen kan ha egna barn eller bara vara två vuxna i hushållet. Det går bra att bo i lägenhet eller villa, centralt eller på landsbygden.

Det är viktigt att familjen lever under bra och trygga förhållanden för att kunna erbjuda placerade barn en bra hemmiljö.

För att kunna matcha barnens behov på bästa sätt är det viktigt för socialtjänsten att ha olika slags familjer med olika livs - och yrkeserfarenheter att välja på i sin resursbank.

Det är en fördel om familjen har bra erfarenhet av barn och unga. Ett absolut krav är engagemang, tid och plats.

Socialtjänsten gör alltid en familjehemsutredning där de samlar information via intervjuer och hembesök samt gör kontroller i social-, polis-, försäkringskassan, och kronofogdens register.

Källa: Socialtjänsten Luleå kommun

Därför placeras barnet:

Vanliga orsaker är missbruk, psykisk- eller fysisk ohälsa, eller annan problematik inom familjen som innebär en otrygg eller instabil situation hemma.

Det kan också handla om barn eller ungas egna svårigheter eller beteende som föräldrarna av olika skäl inte klarar av att hantera.

Ofta är beslutet om att flytta till en annan familj frivilligt för både barnet/den unge och föräldrarna, men det kan också har föregåtts av tvångslagstiftning och beslut fattat av domstol. Många gånger är familjehemsplaceringen en del i en kombination av stödinsatser, då socialtjänsten också parallellt jobbar med hemsituationen.

Källa: Socialtjänsten Luleå kommun.

Så länge bor barnet i familjehemmet:

En familjehemsplacering kan vara från några månader till hela barnets uppväxttid. Enligt lagstiftningen är målet att barnet ska återvända till det biologiska hemmet när och om det finns förutsättningar för det. Familjehemmet ska under tiden barnet bor hos dem samarbeta med de biologiska föräldrarna och underlätta barnets kontakt och relationer till sina anhöriga och sitt nätverk. Socialtjänsten finns alltid med för att planera hur samverkan och umgänge med nätverket ska ske

Källa: Socialtjänsten Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om