– Det är jättesvårt att få tag på familjer. Fler och fler backar ur och säger upp ansvaret. Det är familjer som varit familjehem tidigare men sedan vill de inte vara det längre, säger Monika Westman, områdeschef för individ- och familjeomsorgen i Kalix.
Hon tycker att det borde finnas bättre resurser och stöd till familjerna som ställer upp som familjehem.
I Kalix kommun finns i dagsläget ett 20-tal familjer som har barn placerade hos sig och kommunen försöker alltid hitta en placering till barnen som är så lokal som möjligt.
– Vi tror inte på att ha barnen placerade på andra orter. Vi strävar efter att familjerna som har sina barn placerade i ett familjehem ska kunna ha en god relation med varandra. Då är det lättare om barnen finns på plats och kan träffas, säger Monika Westman.
Många av kommunerna tar in extern hjälp i form av konsultföretag eftersom att tiden inte räcker till för de kommunanställda. Konsultföretagen utbildar och rekryterar familjer över hela Sverige.
– Vi köper in familjehem utifrån företag. I Kiruna ser det överlag mörkt ut med familjehemssituationen. Vi får skicka barnen över hela Sverige. Ibland kan det vara bra med ett miljöombyte men det är ju individuellt, säger Jeanette Ek, enhetschef för individ- och familjeomsorgen i Kiruna.
Arvidsjaurs kommun vänder sig också till konsultföretagen.
– Det kan många gånger hända att barnen placeras utanför kommunen då. I dagsläget har vi väldigt få barn placerade i familjehem i Arvidsjaur, säger Ann-Sofi Levander, socialchef i Arvidsjaurs kommun.
Konsultföretaget Brizad arbetar med att rekrytera och bistå med familjehem åt kommunerna.
– Kommunen erbjuder nog samma som vi gör, men väntetiderna blir väldigt långa om man går via kommunen, säger Tom Forsblom, ekonomichef för Brizad.
Vissa kommuner tycker att det är dyrt att gå via er, hur ser du på det?
– Jag tycker inte att priset är högt om man beaktar vad vi ställer upp med. Vi har en ständig 24-timmarsjour hos konsulenten som kan åka ut till familjen med kort varsel och stötta i svåra situationer. Vi har också en väldigt välutbildad personal. Vi utbildar våra familjehem och samlar dem en gång i månaden.
Tom Forsblom tror att synen på familjehem har förändrats genom åren och att det är därför som färre familjer ställer upp.
– Det är inte lika självklart att ta sig an uppdraget idag. Vi har en stor grupp familjehem som jobbat och slitit hårt i många år som känner att de gjort sitt. Det blir inte längre ett så kallat kall utan mer ett yrke nu förtiden.