Stopp för smittade

Svininfluensan kräver separata smittoingångar på vårdcentralerna.Annars slår viruset hårt - mot både patienterna och personalen.- Vissa vårdcentraler kan få svårt att genomföra det här, säger Kia Karlman, hygienöverläkare.

Smittad av influensan? Var god dröj. Hygienöverläkaren Kia Karlman informerar landstingets personal om de skärpta hygierutinerna i och med smittorisken på länets vårdcentraler och sjukhus.FOTO: Nils Johansson

Smittad av influensan? Var god dröj. Hygienöverläkaren Kia Karlman informerar landstingets personal om de skärpta hygierutinerna i och med smittorisken på länets vårdcentraler och sjukhus.FOTO: Nils Johansson

Foto: Nils Johansson

Norrbotten2009-09-05 06:00
Cirka 75 000 norrbottningar kommer att smittas av A/H1N1-viruset. Många av dem kommer uppsöka länets 33 vårdcentraler och sjukhusavdelningar - vilket leder till ökad smittospridning bland redan sårbara patienter.
Hygienöverläkaren Kia Karlman ansvarar för landstingets interna hygienpolicy och under kommande veckor kommer hon - tillsammans med Smittskyddet - att besöka vårdcentralerna, sjukhusen och tandvården för att informera om de skärpta rutinerna i och med svininfluensan.
- Handdesinfektion mellan alla patienter är självklart, liksom desinfektion av ytor som patienterna har haft kontakt med. Ibland slarvas det med sådant, säger hon.
Tre separata ingångar
Anstormningen av patienter, liksom den kommande massvaccineringen, innebär svåra prövningar för primärvården med anledning av smittorisken.
- Vårdcentralerna bör ha tre separata ingångar - en för vanliga patienter, en för redan smittade och en för vaccineringen. Om inte det är möjligt, ska det finnas influensarum i direkt anslutning till entréerna, säger Kia Karlman.
Är detta praktiskt genomförbart?
- Tack och lov för 70-talet, när man byggde stora vårdcentraler. De flesta har gott om utrymmen och flera ingångar. Men nybyggda vårdcentraler har svårare att genomföra det här.
För Länsservice, som handhar landstingets lagerhållning, innebär influensan extra inköp av handsprit, handskar, munskydd med mera.
- Handspriten sinar, småflaskorna är helt slut. Men vi har enlitersflaskor också.
Munskydd
Munskydden importeras från Asien och tillgången börjar tryta.
- De har ju beslutat om munskydd för samtliga i vissa asiatiska länder. Men än så länge har vi munskydd så det räcker, säger hygienöverläkare Kia Karlman.
Fakta Pandemin i Norrbotten
4 Enligt landstingets egen kalkyl kommer 40 000-100 000 norrbottningar att smittas av svininfluensan.
4 Dagligen kommer 300-700 att uppsöka vård.
4 400-800 personer kommer att vara i behov av sluten vård (intensivvård för cirka 300).
4 80-300 kommer att dö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om