Vid Niemisel station har översvämningsläget varit "värre än någonsin", enligt Ulla och Bengt Ek som bor i trakterna. I lördags var vattnet över vägen på en sådan nivå att sensorerna på dotterns bil började tjuta när hon körde över vattenmassorna med sin SUV, vattnet var uppskattningsvis tre decimeter högt på vägen. Men prognosen från SMHI, som gjort gällande att vattnet ska dra sig tillbaka, verkar stämma så här långt.
Läs mer: Så mycket växte älven igår
SMHI har även under tisdagen sänkt varningsnivån för vattendragen i fyrkanten. Från den högsta nivån, klass 3, till mellannivån - klass 2.
– Nu har det sjunkit undan så vi får hoppas att det är på nedgång, säger Ulla Ek.
I Torneälven har vattnet stigit med ytterligare 20 centimeter jämfört med klockan 17 måndagen, enligt Norrbottens Medias reporter Herman Öberg i Haparanda. Varuhuset Ikea skyddas av vallen som förstärktes norr om golfbanan i söndags, men nu görs extra insatser för att skydda sprinklersystemet och pumpstationen.
– Vi ligger väldigt bra i fas, till och med lite före om prognosen håller. Prognosen är fortfarande att kulmen kommer 18 eller 19 maj, säger räddningsledaren Fredrik Wuopio.
När det gäller vägarna som var avstängda på måndagen återstår bara en, Vyonivägen i Juoksengi, enligt Trafikverket. Men på andra håll kan det fortfarande vara lite knepigt att ta sig fram där det finns vatten kvar på vägen.
SMHI:s experter sitter på tisdagsförmiddagen ner och analyserar mätningarna av vattenflödet i de norrbottniska älvarna, så än finns inga färska vattenflödesnivåer att berätta om. Men vakthavande hydrolog Sara-Sofia Asp kan ge lite lugnande besked om att översvämningsläget inte har förändrats nämnvärt sedan måndagen.
– Generellt kommer det att se ungefär likadant ut som i går med lite sjunkande nivåer, men fortfarande stigande i Torneälven. Den stiger lite snabbare än vad vi trodde i går, säger hon.
Varningsnivån är fortsatt oförändrad på klass 2, den näst högsta nivån som varnar för mycket höga flöden.
Hur snösmältningen i fjällen kommer att påverka den redan nu höga vårfloden i älvarna går inte att säga med säkerhet. Men baserat på SMHI:s tiodygnsprognos tror Sara-Sofia Asp att det är toppen av årets snösmältning som vi ser just nu. Om vattenflödena stiger ytterligare kan det orsaka omfattande översvämningar, men att det varit mindre snö än väntat på sina håll i fjällen kan mildra påverkan på älvarna.
– Utan att veta helt säkert tror jag att det här är den riktigt kraftiga vårfloden, för det är framför allt i inlandet och kustområdena vi haft mycket mer snö än normalt medan det i fjällen varit mindre än normalt, säger Sara-Sofia Asp.