De tunga lastbilarna är i färd med att elektrifieras och Energimyndigheten har utlyst pengar till att bygga publika laddstationer, men även tankstationer för vätgas. Det krävs så kallade "ultrasnabbladdare" med effekt på minst 350 kilowatt fördelat på två laddpunkter och nu finns en chans att få hundra procent av investeringen betald.
Men konkurrensen blir hård när myndigheten ska besluta vilka aktörer runtom i landet som ska får ta del av stödet. Den 22 april gick tiden ut för att söka pengarna och 149 ansökningar har kommit in.
I Norrbotten kan stationer för 137 miljoner kronor byggas, två vätgasstationer och 21 laddpunkter på 20 platser från Kiruna i norr till Piteå i söder. Om alla ansökningar får tummen upp.
Men risken är överhängande att några blir utan pengar.
– Allt det här kommer inte att bli verklighet, så är det. Vi har fått in 6 ansökningar i Norrbotten medan till exempel Västra Götaland har fått 49. Samtidigt är syftet att man ska påskynda elektrifieringen av tunga transporter och för att få ett flöde genom hela landet så måste man få en spridning, säger Ulrika Lundberg, länsstyrelsens ansvariga handläggare.
Hon säger att det är kul att så många vill bygga i länet och att det verkligen skulle vara bra för länets klimatarbete om det genomförs. Men i Luleå, Kiruna, Gällivare, Boden och Arvidsjaur har två aktörer ansökt om att bygga så där är det sannolikt att den som bäst säljer in sitt projekt vinner.
Borde inte Norrbotten ligga bra till med tanke på hur behoven ser ut?
– Ja, vi har långa avstånd och inte utbyggd järnvägstrafik i hela länet. Med de satsningar som görs här kommer det också behövas, vi borde bli prioriterade. Men jag tror inte att alla kommer att beviljas nej, säger Ulrika Lundberg.
Eftersom det är så många som vill ta del av pengarna ska länsstyrelsen härnäst yttra sig om de ansökningar som har kommit in. Efter det kommer Energimyndigheten att välja vilka de betalar ut stödet till. Tidsplanen kommer inte att hålla, men besluten väntas enligt länsstyrelsen börja meddelas från och med i juli.
De planerade stationerna ska kunna vara i drift under hösten nästa år, men en förutsättning är att Vattenfall får ut elledningarna.
– Det kan bli en utmaning, frågan är hur ska man få elen att nå fram och räcka till, säger Ulrika Lundgren.