Start för historisk rättegång

På måndag inleds en historisk rättegång i hovrätten för Övre Norrland i Umeå, som ska pågå i fem veckor.
Domen som ska prövas gäller Girjas samebys rätt till förvaltningen av fiske och småviltsjakt.

Nya förhandlingar. På måndag inleds förhandlingen i hovrätten. Bilden visar Girjas ordförande Matti Berg och statens ombud Hans Forssell efter förhandlingen i tingsrätten.

Nya förhandlingar. På måndag inleds förhandlingen i hovrätten. Bilden visar Girjas ordförande Matti Berg och statens ombud Hans Forssell efter förhandlingen i tingsrätten.

Foto: Mattias Forsberg

Norrbotten2017-11-02 19:21

Girjas sameby ligger i gränsområdet mellan Kiruna och Gällivare.Enligt förhandlingsplanen ska rättegången pågå i fem veckor, med några dagars uppehåll och den förväntas vara avslutad först den 13 december. Eivind Torp är docent och lektor i juridik vid Mittuniversitetet i Östersund. Han har följt de tidigare förhandlingarna i tingsrätten och är SVT Sápmis och Sameradions expert på området. Han konstaterar att en rättegång av den här omfattningen är ovanlig.

– Men det beror på att domstolen ska ta ställning till ett väldigt stort material. Det finns tio-tolv pärmar med skriftligt material. Bevisningen bygger på historiska källor där samebyn måste bevisa sin nyttjanderätt, säger han.

Bakgrunden i målet kan kort beskrivas så här:

2009 lämnade Svenska samernas riksförbund, SSR, tillsammans med Girjas sameby, in en stämningsansökan mot staten. Skälet var att samebyn ville få rätten till antingen hela eller halva förvaltningen av fisket och småviltsjakten. Staten vill inte att något av alternativen ska bli verklighet. Den 3 februari i fjol fastställde Gällivare tingsrätt domen som innebär att Girjas sameby i förhållande till staten har ensamrätt till småviltsjakt och fiske inom samebyns område och att staten därför inte får upplåta jakt- och fiskerätt där. Staten överklagade domen, något som enligt Eivind Torp var helt förväntat i sammanhanget.

– Sannolikheten är stor att domen kommer att överklagas ännu en gång, av den förlorande parten. Det är rimligt att förvänta sig i det här fallet eftersom det handlar om ett så pass principiellt viktigt mål. Det är av stor betydelse att frågan blir klargjord, konstaterar Eivind Torp.

Enligt förhandlingsordningen kommer rättegångens första åtta dagar att ägnas åt sakframställan från båda sidor. De sista fyra dagarna ägnas åt slutplädering. Såväl samebyn som staten kommer att föra fram i stort sett samma bevisning som vid förhandlingarna i tingsrätten.

– Man kan ana att hovrätten vill försöka få parterna att renodla frågan ytterligare och få fram sina rättsliga argument. Det är naturligt i ett mål som detta, säger Eivind Torp.

Domen från tingsrätten är på 260 sidor, varav 70 av dessa ägnas åt att förklara domskälen.

Matti Berg är ordförande i Girjas sameby och han kommer att följa förhandlingen i hovrätten på plats i Umeå.

– Det känns skönt att vi kommer i gång nu, med hovrättsförhandlingarna. Det blir vad det blir och vi får förhålla oss till vad rättssamhället tänker, det är inte så mycket att oroa sig för egentligen.

Om utslaget i hovrätten skulle bli till Girjas nackdel, kommer ni att gå vidare och överklaga till högre instans då?

– Det är väl troligt, men det är för tidigt att ha någon bestämd uppfattning om det i dagsläget. Vi får väl se när domen kommer. Vi får ta ställning till det då.

– Det finns ytterligare 50 samebyar i Sverige. Om Girjas når framgång hela vägen kan det få följder för ytterligare mål. Det handlar om väldigt stora värden och resurser som det här målet involverar.

Justitiekanslern Anna Skarhed har överklagat domen till hovrätten för Övre Norrland i Umeå. Staten yrkar på att domen ska ändras, men också på att staten ska gå skadeståndsfri och slippa rättegångskostnader.

Domen är historisk, för att samebyn fick rätt i tingsrätten och att det samiska bruket blev avgörande för domstolens bedömning.

Hovrätten har haft ett förberedande sammanträde i målet. Där beslutades bland annat att en stor del av de förhör från tingsrätten som åberopats inte kommer att spelas upp under huvudförhandlingen i hovrätten. I stället kommer hovrättens ledamöter att ta del av förhören enskilt.

Källor: Eivind Torp, Hovrätten för Övre Norrland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om